Een aardig en bij mijn weten niet eerder opgemerkt Couperus-trivium met betrekking tot zijn eind 1897 verschenen roman Metamorfoze. U uiteraard welbekend, aangezien het een van Couperus’ allermooiste is. Want wie herkent zich niet in de modern-artistieke dilemma’s en growing pains van hoofdpersonage Hugo Aylva? Welnu, in ieder geval niet de dames van de Nationale … Lees verder “Een berispend gedichtje naar aanleiding van Couperus’ Metamorfoze“
Maand: juni 2014
Mademoiselle Céline heruitgegeven
In de onvolprezen Prominent-reeks verschijnt spoedig een heruitgave van een heel bijzondere fin de siècle-roman: Mademoiselle Céline van Bram van Dort. De heruitgave van deze Amsterdamse underground-roman is verzorgd door Wim Meulenkamp, die ook het mysterie van de identiteit van de auteur uit de doeken doet. Bram van Dort en Bram van Dam zijn, zoals wij … Lees verder “Mademoiselle Céline heruitgegeven”
Over Droomkunst en De Man van het Jaar
Lezer, u dient nu reeds te stoppen met lezen en onmiddellijk de deur uit te gaan om de tentoonstelling ‘Droomkunst’ in Singer, Laren te bezoeken: hupsa! Voor de Amsterdamse lezers: fietst u naar Station Amstel, stap op bus 320 naar Blaricum en vanaf daar wandelt u zo naar een van de meest fenomenale tentoonstellingen die … Lees verder “Over Droomkunst en De Man van het Jaar”
Johan Thorn Prikker en De middagzon
Wij zijn maar dilettanten, amateurs de l’art pour l’art, alsmede gedesillusioneerde studeerkamerdecadenten die zich niet verbeelden nog iets nieuws te kunnen melden en sowieso elke hoop of geloof in systematische kennis alreeds lang verloren hebben. Dat, om bij de kunstactualiteit van de dag te blijven, we lazen het vanochtend in de krant, een Vermeer bij Christie’s … Lees verder “Johan Thorn Prikker en De middagzon”