24 oktober 2016 – Biograaf Rob Groenewegen laat weten in nauwe samenwerking met de Arthur van Schendel stichting te onderzoeken of een biografie van romancier Arthur van Schendel op termijn te realiseren is. Groenewegen promoveerde op leven en werk van de Rotterdamse auteur Jo Otten en werkt momenteel aan een biografie van de dichter en … Lees verder “Biografie Arthur van Schendel”
Maand: oktober 2016
‘En dan nog een vrouw, een Indisch meisje’: Melati van Java’s Orchidée (1905).
Zien is geloven. Is Utrecht een literaire stad, met vele grote vrouwelijke auteurs? Afgelopen week opende in de Centrale Bibliotheek Utrecht het bewijs. De tentoonstelling Omdat ik iets te zeggen had verzamelt vele publicerende vrouwen. Een van de schrijfsters is de ooit beroemde Melati van Java. Zij was vermoedelijk de eerste Indische romancière van de … Lees verder “‘En dan nog een vrouw, een Indisch meisje’: Melati van Java’s Orchidée (1905).”
Te verschijnen ‘Rondom Couperus’: Fokel (1898)
18 oktober 2016 – Bij Uitgeverij Astoria verschijnt eind deze maand het eerste deel in de reeks Rondom Couperus ‘waarin door Couperus bewonderde, beïnvloede of anderszins verwante literaire teksten van rond 1900 zullen worden uitgegeven.’ Het eerste deel is de Couperiaanse femme fatale-roman Fokel van M.G.L. van Loghem uit 1898. De redactie van de reeks … Lees verder “Te verschijnen ‘Rondom Couperus’: Fokel (1898)”
U dweept zeker met Eline Vere?
In de aanloop naar het verschijnen van de Couperus-biografie trakteren wij u uiteraard op extra veel aan Couperus gerelateerde berichten. Eindeloos is wat je over ’s mans leven en werk kan schrijven maar wat wij persoonlijk altijd het allerleukste vinden zijn gevallen van ‘fictieve receptie.‘ Gevallen daarvan vonden wij in de loop der jaren bijvoorbeeld … Lees verder “ U dweept zeker met Eline Vere? “
De Haan-lezing
7 oktober 2016 – De achtste Jacob Israël de Haan-lezing zal op 19 oktober om 17.00 uur in het Universiteitstheater van de Universiteit van Amsterdam worden uitgesproken door Arthur Japin die zal voordragen uit het werk van De Haan. De jaarlijkse lezingen zijn een initiatief van het Jacob Israël de Haan Genootschap, in samenwerking met … Lees verder “De Haan-lezing”
Een fenomenale cri d’angoisse: 150 Jaar Louis Baretta in Veurne.
Dames en heren, trouwe rond1900-fanaten, allen hier virtueel aanwezig: het is Veurne gelukt! Min of meer dan toch. Eerder besprak ik in een aankondiging de ‘moeite’ die de Vlaamse stad Veurne zich in het verleden troostte om Louis Baretta te promoten. Even kort recapituleren: Louis Baretta (1866-1928) was een bij leven en dood miskende peintre … Lees verder “Een fenomenale cri d’angoisse: 150 Jaar Louis Baretta in Veurne.”