Beardsley in Holland: Otto Verhagen

De naam van de eerste Nederlandse Beardsley-epigoon die we onder de loep nemen, ken ik pas sinds kort. Ongeveer een week geleden kocht ik deze ets van Otto Verhagen (1885-1951), die volgens de verkoper was vervaardigd als illustratie van Couperus’ Psyche […]

De naam van de eerste Nederlandse Beardsley-epigoon die we onder de loep nemen, ken ik pas sinds ongeveer een week. Dit stukje is dan ook meer oproep: wie weet meer?

Ongeveer een week geleden kocht ik deze ets van Otto Verhagen. Het is geen hoogstaand kunstwerk, maar ik vind het een heel erg leuk, verfijnd plaatje. Volgens de verkoper was het gemaakt ter illustratie van Couperus’ Psyche en dateert het uit 1915. De ets is niet gedateerd of gesigneerd, heeft enkel een stempeltje ‘O. Verhagen J.Z., Heusden’. Waarschijnlijk baseerde de verkoper zich op de altijd solide vakkennis van de heren van antiquariaat Fokas Holthuis, die enkele jaren geleden de volgende uitgave van Couperus’ sprookje aanboden:

– Psyche. Met eene Teekening van Jan Toorop. Amsterdam, Veen, [1899]. Fraai vergulde linnen privéband. (8), 144 p. 2e druk.
€ 400,-
* Zeer bijzonder exemplaar, verrijkt met een fijnzinnige, gesigneerde Jugendstil-drogenaald-ets, gedrukt in oker op prachtig Japans papier van de kunstenaar Otto Verhagen (1885-1951) en met contemporaine, originele foto’s van illustraties die Verhagen in 1915 bij Psyche maakte. De op Aubrey Beardsley geïnspireerde tekeningen van Verhagen combineren uitstekend met het frontispice van Jan Toorop!
Voorin is een reclame geplakt van wijnhandel Ferwerda & Tieman, ontworpen door Verhagen, en tevens met een door Verhagen getekend exlibris van O. & A. Verhagen-Bennink.
Op ideale wijze verrijkt exemplaar!
VV 189,11.

In de welbekende Scheen (Kunstenaarslexicon) kunnen we verder nog lezen dat Verhagen autodidact was en zijn brood verdiende als ‘Hoofdinspecteur der Domeinen’, wat dat verder ook precies mag zijn. Een eenvoudige Google search leert ons verder dat Verhagen enige roem heeft vergaard als ontwerper van ex libri en nog zo wat. Een nader zoektochtje leverde nog op dat er in 1967 in Schiedam een expositie aan Verhagen is gewijd. Bij die gelegenheid is ook een catalogus verschenen. Helaas heb ik deze nog niet in handen kunnen krijgen. Ik heb rondgevraagd en gekeken in de boekenwereld, maar de naam Otto Verhagen, en deze catalogus, deed weinig belletjes rinkelen. Wie weet meer? Heeft Verhagen nog meer Beardsley-achtige etsen gemaakt? Ik vind dit ‘Portret van Psyche’, zoals ik het nu maar noem, wel heel erg lijken op zekere portretten, karikaturen van Oscar Wilde. Was de jonge Verhagen (27 jaar oud in 1915) zelf ook een dandy? Had hij ingangen of connecties in de artistieke of literaire wereld? Kent iemand nazaten? Wie kan ons meer verfijnde afbeeldingen laten zien? Reacties alhier of op sjbink@hotmail.com. Dank u.

6 gedachten aan “Beardsley in Holland: Otto Verhagen”

 1. Beste meneer Bink,

  Het portret stelt de zus van Psyche, Esmeralda, voor. De kille en arrogante vorstin die, na de dood van de vader van de drie prinsessen, over het verleden heerst. Heeft u het boekje al gelezen? Dit zal het portret namelijk meer tot leven brengen. Informatie over Otto Verhagen is mij niet bekend. Veel succes met uw speurtocht.

  Met vriendelijke groet,

  Jozina Klaverdijk.

 2. Beste Jozina Klaverdijk,

  Dank voor deze gegevens/valide interpretatie! Het is al even geleden dat ik Psyche las, maar ik zal het eens herlezen.
  Vriendelijke groet
  Sander

 3. Reacte bij mijzelve: de expositie in Schiedam in ’67 is gewijd aan Verhagens zoon (O. Verhagen jr), die in ene heel andere stijl werkte trouwens.

 4. Beste,
  Ik kwam een stuk of 6 tekeningen van hem tegen in Kasteel het Nijenhuis, deel van het Museum de Fundatie. Misschien dat ze hier iets meer weten? Gaaf dat je je handen op zo’n tekening hebt kunnen leggen hoor! Ik heb er zelf ook echt bij staan dromen!
  Vriendelijke groetjes,
  Angela

 5. Door ons verkocht bij kunstveiling Gooi en Vecht

  Twee werken van Otto Verhagen Sr.
  beide voorstellende Draak jachtjes.

  De jachtjes zijn met kennis van zaken geaquarelleerd. Verhagen moet het zeilplezier van nabij gekend hebben.

  Houd mij voor meer info aanbevolen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *