Briefwisseling Henri van Booven en Hendrik de Vries

Als vijfde deel in de Prominent-reeks van uitgeverij Tiem is de briefwisseling verschenen van de Groningse dichter en De Ploeg-schilder Hendrik de Vries (1896-1989) en de schrijver en Couperusbiograaf Henri van Booven (1877-1964).

Hoewel zij op het eerste gezicht zeer tegengestelde kunstenaars waren, hadden zij beiden hun wortels in de kunst en cultuur van het fin de siècle. De levendige, tot nu toe onbekend gebleven brieven gaan over Van Boovens oude vriend Louis Couperus en de door De Vries bewonderde kunstenaar Carel de Nerée tot Babberich, maar ook over schrijvers als Slauerhoff, Reve, Blaman, Vestdijk en Bomans, en over hun gezamenlijke passie: de Spaanse dans en muziek.

Ook bevat deze uitgave twee nooit herdrukte opstellen van Van Booven over Couperus, en een evenmin herdrukte tekst van De Vries over De Nerée.

De brieven zijn verzorgd en worden ingeleid door Sander Bink (1976), kenner van het Europese fin de siècle. Hij publiceerde eerder over Louis Couperus, Henri van Booven, Maurits Wagenvoort, Aubrey Beardsley en Carel de Nerée tot Babberich. Ook verzorgde hij (met Lien Heyting) Het album van Roosje van Lelyveld. Onze lezers kennen Sander Bink ongetwijfeld vooral als redacteur en studeerkamerdecadent van rond1900.nl.

Lees ook:  Rainbow Klassiek

De uitgave is te bestellen via www.uitgeverijtiem.nl en de boekhandel.

Henri van Booven en Hendrik de Vries: Briefwisseling. Verzorgd en ingeleid door Sander Bink. ISBN 9789079272341, 132 pp, 14,95 euro. Dit boek is het vijfde deel in de Prominent-reeks, een imprint van uitgeverij Tiem, onder redactie van Wim Hazeu en Cok de Zwart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *