Couperus, Mann en kinderen in Venetië

In 1912 publiceerde Thomas Mann Der Tod in Venedig, waaraan hij sinds juni 1911 aan heeft gewerkt. De hoofdpersoon Gustav von Aschenbach, een schrijver, ontwikkelt in Venetië een obsessie voor de schoonheid van de dertienjarige Poolse jongen Tadzio tijdens zijn verblijf in het Grand Hôtel des Bains op het Lido. Het idee voor Thomas Manns verhaal ontstond tijdens een reis naar Venetië in het voorjaar van 1911.

Hoe anders was de indruk van Louis Couperus in 1910:
‘Venetië is in Augustus verrukkelijk, met de Lido, maar bedorven door àl de kinderen. Niets dan kinderen! Zoo veel kinderen, dat de groote menschen niet tellen meer. Overal op de vaporetti, die gaan van Venetië naar Lido, roepen de impiegati: “attenti ai bambini!”’ (Louis Couperus, Van en over mijzelf en anderen, Volledige Werken Louis Couperus nr. 27, pp. 81-82).

Lees ook:  'De Stille Kracht'

Overigens beschrijft Thomas Mann een dergelijke scène in Der Tod in Venedig: wanneer von Aschenbach voor het eerst met de vaporetto op weg is naar het hotel op het Lido ontmoet hij ook een groep drukke kinderen, echter onder begeleiding van een oudere heer die zichzelf jonger voordoet door middel van geverfd haar, neptanden en make up, tot verschrikking van von Aschenbach.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *