OCTOBRE
Avant que le froid glace les ruisseaux
Et voile le ciel de vapeurs moroses,
Écoute chanter les derniers oiseaux,
Regarde fleurir les dernières roses.
Octobre permet un moment encor
Que dans leur éclat les choses demeurent;
Son couchant de pourpre et ses arbres d’or
Ont le charme pur des beautés qui meurent.
Tu sais que çela ne peut pas durer,
mon coeur; mais, malgré la saison plaintive,
Un moment encor tâche d’espérer
Et saisis du moins l’heure fugitive.
Bâtis en Espagne un dernier château,
Oubliant l’hiver, qui frappe à nos portes
Et vient balayer de son dur râteau
Les espoirs brisés et les feuilles mortes
FRANÇOIS JOACHIM ÉDOUARD COPPÉE (1842-1908).
Uit: Les Mois (ca. 1878), opgenomen in dl. 3 (van de 6)
Poésies (1864-1905).
(Zie ook De zomer bezongen (6) op donderdag 27 juli voor Juillet van dezelfde auteur en De zomer bezongen (7) op zondag 27 augustus voor Août.)
Tot mijn verbazing zie ik bij dit bovenstaande thema geen verwijzing naar de tentoonstelling in het Haagse Museum Mesdag: De boze oktober heeft de zon vermoord. Mist, storm en regen in poëzie en beeldende kunst uit Haagse collecties. Nog tot 2 december!!!
Groeten
Caroline de Westenholz
PS Gaarne vestig ik ook de aandacht op de SCHITTERENDE tentoonstelling in het Haags Gemeentemuseum: Toorop in Wenen, over de grote invloed van onze eigen Jan Toorop op de Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt. De omslag van Couperus’ Metamorfoze prijkt er in een vitrine als een voorbeeld van die invloed. Tot en met 8 januari. Een abslotue MUST!! ALLE bekende Toorops in een zaal – De drie bruiden, De tuin der weeën, O grave, where is thy victory….. Komt allen, ook uit Amsterdam!!
Ach, bij een stukje Franse poëzie denk ik niet in eerste instantie aan een museum in Nederland. Het mooie van zo’n open weblog is dan weer dat u dat onder zo’n staaltje poésie pure kunt toevoegen. Waarvan akte. Wat u in uw PS aankaart, is door Peter Hoffman op zondag 8 oktober in deze kolommen gemeld, met een fraaie illustratie.