Diepenbrocks Elektra-Suite uit 1920 vrijdag in Vredenburg, Utrecht

Een compositie van eigen bodem, geschreven door de nog altijd niet alom in het muziekleven van ons land op zijn juiste waarden geschatte Alphons Diepenbrock opent het komende concert in de serie ‘De vrijdag van Vredenburg’ te Utrecht. […]

Rechtstreeks op Radio 4

In de Utrechtse concertserie De vrijdag van Vredenburg treedt op 6 maart, vanaf 20:00 uur in de concertaccomodatie Vredenburg Leidsche Rijn het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Otto Tausk op met  vier composities uit de twintigste eeuw. Het concert — dat door de Avro rechtstreeks via Radio 4 zal worden uitgezonden — wordt geopend met muziek uit diens Elektra naar Sofokles, gecomponeerd in 1920 door de Nederlander Alphons Diepenbrock (1862-1921). De Suite daaruit is samengesteld door de Nederlandse musicoloog en componist Eduard Reeser (1908-2002).

Ravel en Debussy

Het optreden zal worden vervolgd met het Concert in D voor de linkerhand, gecomponeerd in de jaren 1929/30 door Maurice Ravel (1875-1937). Hierin zal solistische medewerking worden verleend door de pianist Nelson Goerner [1].

Direct na de pauze volgt een compositie van de Nederlander Jan Vriend, waarover we in deze context verder het zwijgen toe kunnen doen. Dan besluiten Otto Tausk en de zijnen het Vredeburgse- en tegelijkertijd het ether-optreden met het zeer bekende orkestwerk Images dat Claude Debussy (1862-1918) in de periode 1906-1911 heeft gecomponeerd.

Lees ook:  Debussy's Pelléas et Melisande maandagnacht op Arte-tv

__________

[1] Dit volgens de meest recente gegevens die mij dezer dagen werden toegezonden door de Matthijs Vermeulen Stichting. In omroepgidsen — die in veel gevallen in het geheel niet over de meest actuele gegevens kunnen beschikken — staat echter dat Barry Douglas de solopartij in Ravels Concert in D zal realiseren.

____________

Afbeelding: Alphons Diepenbrock. Tekening van Jarko Aikens, Groningen 1985. (Archief Heinz Wallisch, tevens ©.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *