BBC radioconcert met werken van Fauré, Roussel en Ravel

In het muziekprogramma van de Britse zender BBC Radio 3 worden — in de reeks Performance on 3 — op woensdag 20 januari, tussen 20:00 uur en 22:15 uur, drie werken uitgevoerd van Franse componisten die tot de cultuur van het fin de siècle worden gerekend. […]

Gabriel Fauré’s Requiem
In het muziekprogramma van de Britse zender BBC Radio 3 worden — in de reeks Performance on 3 — op woensdag 20 januari, tussen 20:00 uur en 22:15 uur, drie werken uitgevoerd van Franse componisten die tot de cultuur van het fin de siècle worden gerekend. Het concert begint met het internationaal vermaarde en tegelijkertijd in tal van landen zeer geliefde Requiem [1] van Gabriel Fauré (1845-1924). Daarna volgt de Symfonie nr. 3 in g-klein, opus 42 (1930) van de man die ooit koopvaardij-officier was en daardoor pas als vijfendertigjarige aan zijn Eerste Symfonie is begonnen: Albert Roussel (1869-1937). Ondanks die late bloei heeft Roussel een indrukwekkend oeuvre nagelaten, dat hem de reputatie heeft bezorgd de leidende symfonicus te zijn van de Franse muziek in de eerste helft van de twintigste eeuw.

Roussels Derde Symfonie
Opvallend is dat die reputatie bijna uitsluitend is gebaseerd op zijn twee laatste (van vier) symfonieën maar met nadruk door zijn Derde. [2] Roussels Eerste daarentegen is lange tijd vrijwel geheel onbekend gebleven, en dat vonden en vinden musicologen en andere kenners een volstrekt onbegrijpelijke zaak, vooral om het een imposant staaltje van muzikaal impressionisme is. Eveneens werd geruime tijd aangenomen dat die symfonie het grotere orkestwerk van deze componist was, totdat bijna een halve eeuw na het overlijden van de componist een symfonische prelude van hem werd teruggevonden: Résurrection, opus 4, gecomponeerd in de jaren 1903-1909, naar de gelijknamige roman uit 1899 van Lev Tolstoj (1828-1910).
Dankzij enkele dirigenten die de werken van Roussel op het concertprogramma hebben gezet en enkele firma’s die geluiddragers produceren hebben we de laatste drie decennia meer en meer kennis kunnen nemen van het oeuvre van Albert Roussel.

Lees ook:  'Leidenschaft Bolero' drie keer op Arte

Maurice Ravel: La Valse
Als laatste van de drie composities die tijdens het concert in kwestie via die Britse radiozender te beluisteren zullen zijn, zal het briljante choreografische gedicht voor orkest, gerealiseerd in de jaren 1919/20 van Maurice Ravel (1875-1937) klinken. Een uitgebreid artikel over dat bijzondere staaltje orkestmuziek is op deze site te vinden op 29 oktober 2006.
Al die drie werken zullen worden gespeeld door het Royal National Scottish Orchestra onder leiding van Stephane Deneve.
__________
[1] Deze compositie voor sopraan, bariton, gemengd koor en orkest is voor het eerst in 1888 verschenen, maar elf jaar later opnieuw, dan in een versie met groot orkest.
[2] Dat opus werd gecomponeerd in opdracht van het Boston Symphony Orchestra, ter gelegenheid van zijn vijftigjarig bestaan. Het stuk is onder leiding van Sergej Koessewitski in première gegaan.
____________
Afbeeldingen
1. Gabriel Fauré.
2. Maurice Ravel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *