Drie muzikale meesterwerken van rond 1900 zaterdag in de ether

Mezzo-televisie zit heden weer boordevol klassieke muziek die hetzij eerder werd uitgezonden en na vandaag nogmaals wordt voorgesteld, dan wel voor de voorlopig laatste keer op het scherm zal verschijnen als u de zender in kwestie inschakelt. Maar er is meer dan alleen Mezzo-televisie; we mogen het medium radio ook niet negeren. […]

Ravels Bolero op Mezzo-televisie
Mezzo-televisie komt op zaterdag 7 november — ’s ochtends tussen 11:15 uur en 11:40 uur — met de Bolero van Maurice Ravel (1875-1937). U ziet en hoort dan de Berliner Philharmoniker, gedirigeerd door Daniel Barenboim. Een tamelijk uitgebreid artikel over dit bijzondere opus uit 1928 is op deze website te vinden onder de titel Geen werkelijke vorm, geen ontwikkeling. Dat stuk werd in deze kolommen opgenomen op 8 juni 2006.

De Falla’s Spaanse nachten buitenshuis viermaal in november
Net voordat de namiddag van zaterdag 7 november overgaat in de avond, begint — om 17:55 uur eveneens op Mezzo-tv — de uitvoering van Noches en los jardines de España (Nachten in Spaanse tuinen) symfonische impressies voor piano en orkest, gecomponeerd in de jaren 1911-1915 door Manuel de Falla (1876-1946). Cédric Tiberghien zal de solopartij vertolken. Ondersteuning zal de solist daarbij ondervinden van het orchestre National de Lille onder leiding van Paul Polivnik.
Dit concert zal door Mezzo-televisie deze maand nog drie keer worden herhaald: op donderdag 12 november, in de vroege avond vanaf 19:20 uur, vervolgens op maandag 23 november vanaf 18:30 uur en ten slotte op woensdag 25 november vanaf 12:15 uur.
Over dit buitenbeentje temidden van de Spaanse klassieke componisten heb ik een korte impressie gepubliceerd op maandag 31 maart 2008, en die is te vinden op mijn website voor klassieke muziek Tempel der Toonkunst. De Falla was in die dagen Composer of the Week op BBC Radio 3.

Lees ook:  Documentaire over Billy Budd

Benjamin Brittens opera The turn of the screw naar Henry James op BBC Radio 3
Om 19:15 uur begint BBC Radio 3 in de reeks Opera on 3 deze zaterdagavond traditiegetrouw met de uitzending van een opera, meestal rechtsreeks uit New York of Londen, en soms vanaf een andere locatie. Deze keer kunt u luisteren naar het muziekdrama The turn of the screw uit 1954, geschreven door één der Engelse topcomponisten uit de twintigste eeuw: Benjamin Britten (1913-1976), naar de gelijknamige novelle uit 1898 van de naar Engeland geëmigreerde Amerikaanse auteur Henry James (1843-1916).
Charles Mackerras heeft de leiding over de vereiste groepering musici van het English National Orchestra en over de solisten. Deze uitvoering komt rechtstreeks vanuit het Coliseum in Londen; voor de presentatie tekent Martin Handley.
_____________
Afbeeldingen
1. Maurice Ravel, de Franse componist die wereldvermaardheid heeft verworven met zijn Bolero uit 1928.
2. De Spaanse componist Manuel de Falla.
3. De Amerikaanse schrijver Henry James.

Eén gedachte over “Drie muzikale meesterwerken van rond 1900 zaterdag in de ether”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *