Driedaags Grieg-Festival op Belgische klassieke radiozender

Edvard GriegGrieg en Sibelius
Het feit dat de Finse componist Jean Sibelius (1865-1957) een halve eeuw geleden, op 20 september, 91 jaar oud, dit ondermaanse heeft verlaten, is op tal van, vooral radiozenders herdacht met concerten en andersoortige programma’s. Wij hebben u daarover eveneens geïnformeerd. Dit jaar is het echter reeds een hele eeuw geleden dat één van de andere geniale Scandinavische muziekmeesters, Edvard Hagerup Grieg is overleden. Het staat, zelfs met heel mooie woorden, in de Noorse editie van de Wikipedia: “født 15. juni 1843 i Bergen, død 4. september 1907 i Bergen”. Hoewel Grieg in diverse muziekprogramma’s van enkele uitzendinstituten niet is vergeten, willen we u graag wijzen op een driedaags Grieg-Festival waarvan de Belgische radiozender Klara op woensdag 26, op donderdag 27 en vrijdag 28 september u ’s middags gaarne deelgenoot wil maken, echter onder de betiteling Peer Grieg.

Kamermuziek
In het kader van het radioprogramma Ludwig dat in de middaguren tussen 14:05 uur en 17:05 uur wordt uitgezonden, wordt op woensdag om 15:10 uur en de beide daarop volgende dagen vanaf 15:15 uur de rest van dat programma — in totaal dus zes uren — besteed aan muziek van Grieg.
Op woensdag bestaat het programma uitsluitend uit kamermuziek: sonates, liederen, balladen en een Noorse dans voor piano à quatre mains. Klara meldt dat het vooral jonge uitvoerenden zijn, die zich hier zullen presenteren. Twee darvan hebben inmiddels een wereldstatus bereikt: de cellist Truls Mork en de pianist Leiv Ove Andsnes, die in dit Klara-festival met werken van Grieg nog vaker zijn stem zal laten horen, zowel letterlijk als via de toetsen en pedalen van zijn instrument. Ook de pianist Harvar Gimse, de violist Julian Rachin en de Zweedse sopraan Kerstin Avemo verlenen hun medewerking.

Werken voor ensemble
Donderdagmiddag zijn het ensemblestukken, die u kunt beluisteren: vier orkestwerken, waarvan het eerste een bewerking voor orkest is van een Ballade, verder twee Noorse melodieën, de Holberg-suite voor strijkorkest en enkele koorwerken. De informatiepagina van Klara meldt geen uitvoerenden, echter wel dat het om diverse hoogwaardige opnamen van greig-vertolkingen gaat, die door de Europese Radio Unie zijn verzameld.

Lees ook:  Sibelius' Derde Symfonie in 'Podium' op NL 2

Peer Gynt en Pianoconcert
Vrijdag zendt Klara de Treurmars voor Richard Noordraak, gevolgd door Peer Gynt — gezien de beschikbare tijd zijn dat waarschijnlijk de beide orkestsuites — en dan wordthet korte maar hevige festival besloten met een van de grootste meesterstukken uit de literatuur voor piano en orkest: Griegs Concert opus 16 in a kleine terts, uit 1868. Daaraan heeft Grieg echter tot aan zijn overlijden steeds opnieuw kleine wijzigingen aangebracht. Het werk gespeeld door het symfonieorkest uit de geboorte- en sterfplaats van de componist: Bergen onder leiding van Ole Christian Ruud, met solistische medewerking van Leiv Ove Andsnes. Dit betreft een opname van een concert dat op 6 september jongstleden in de Grieg-Hallen te Bergen is gegeven.De in 1970 geboren pianist Leiv Ove Andsnes

Extra’s
In aansluiting daarop wordt in het programma worden u in het programma De Tuin van Eden fragmenten voorgesteld uit de geschriften van Grieg. Een week lang — maar niet 24 uur per etmaal — zal Bart Stouten u voorlezen uit de jeugdautobiografie van deze componist: Mein erster Erfolg.
In het avondprogramma Orlando, dat weer direct in aansluiting op het paradijselijke programma zal worden uitgezonden, tussen 19:15 uur en 22:00 uur, zal een verkenning van het leven en het oeuvre van Grieg plaatshebben. Hieraan werkt pianist Leiv Ove Andsnes ook weer mee.

___________
Afbeeldingen
1. Edvard Grieg
2. De in 1970 geboren pianist Leiv Ove Andsnes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *