Dwars door de stad — Stadsgezichten uit de negentiende eeuw

´Spuisraat in Den Haag´. Aquarel en gouache over zwart krijt op papier van Floris ArntzeniusDe tentoonstelling Dwars door de stad. Stadsgezichten uit de negentiende eeuw, vanaf 5 oktober tot en met 6 januari in Museum Mesdag, geeft een overzicht van de ontwikkeling van het stadsgezicht in de negentiende eeuw, met extra aandacht voor de kunstenaar Floris Arntzenius, die zich specialiseerde in sfeervolle, regenachtige straatbeelden van het centrum van Den Haag. Hij wordt hierdoor wel aangeduid als ‘Breitner van de Hofstad.’
Zijn sfeervolle aquarellen en schilderijen geven een nostalgisch, maar treffend beeld van de Haagse binnenstad van de tweede helft van de negentiende eeuw. Foto’s uit het Haags Gemeentearchief uit dezelfde periode dienen als illustratie bij zijn stadsgezichten.
Bij de tentoonstelling verschijnt een uitvoerige publicatie en een klein wandelboekje waarmee men aan de hand van Floris Arntzenius door de straten van Den Haag kan dwalen.

Eén gedachte over “Dwars door de stad — Stadsgezichten uit de negentiende eeuw”

  1. Ik zoek een prentbriefkaart van de Retiefstraat, opgenomen rond 1910. Het is een bruine afdruk en er staan als te doen gebruikelijk veel inwoners op. In die periode woonden daar veel immigranten van het eiland Goeree-Overflakkee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *