Rolf Maas’ beeld van Dorian Gray in Galerie MooiMan te Groningen

Oscar Wilde’s romanfiguur Dorian Gray heeft menig psycholoog en analyticus beziggehouden, en ook maatschappijkritische filosofen hebben ideeën over een dergelijke persoonlijkheid. Kunstenaar Rolf Maas schiep een beeld van Dorian Gray, dat van 5 april tot en met vrijdag 22 mei tijdens de weekeinden in Galerie MooiMan te Groningen kan worden bezichtigd, naast andere stukken. […]

Dorian Gray tussen foto’s en keramieken beeldjes
Zondag 5 april wordt in de enige nog bestaande Noord-Europese ‘mannengalerie’ — MooiMan te Groningen, van het echtpaar Jan van Stralen en Sandro Kortekaas — de tentoonstelling Reflexies geopend. Daarin wordt werk geëxposeerd van Rolf Maas en van Antoine Timmermans. Van laatstgenoemde worden keramieken beeldjes getoond uit de reeks Menschen. Rolf Maas is vertegenwoordigd met foto’s uit de serie Blackground. Daarnaast is een beeld van Dorian Gray uitgestald met een hoogte van 40 centimeter, op een grondvlak van 24 x 12 cm.

Interpretatie door Rolf Maas
Over zijn schepping zegt de kunstenaar het volgende:
Het portret van Dorian Gray is een roman van Oscar Wilde die veel betekenislagen in zich heeft. Je merkt dat je erop bedacht moet zijn om tijdens het lezen, tussen de regels door, de onschuld van het oppervlakkige en het venijnige van het ‘spel des levens’ te gaan lezen. Dorian speelt de hoofdrol in een beeldend geschreven tijdsbeeld aan het einde van de 19de eeuw. Er is sprake van mannenvriendschappen die soms neigen naar meer maar dit wordt nooit zo benoemd. Hierdoor komt dit duidelijk als taboe naar voren.
“Dorian is een erg mooie jongeman die in het begin van het verhaal wordt omschreven als eenvoudig en zuiver van aard. Hij ontwikkelt zich stapsgewijs tot een lustvolle, sluwe en misdadige persoon die uiteindelijk wordt geconfronteerd met de keerzijde van zijn eigen waarheden en het verstand verliest.
“De luchtigheid van schoonheid en het beklemmende van een duistere kant maakte het voor mij duidelijk dat het borstbeeld van Dorian Gray net zo sinister moest zijn. De tweedeling die in het boek op meerdere manieren naar voren komt, is vertaald naar een letterlijke tweedeling. Hierdoor groeit het beeld in abstractie en maakt het een eigen verhaal.”

Lees ook:  Over Otto Verhagens Portret van Dorian Gray (1921-'24)

Zes weken
De expositie wordt officieel geopend om 16:00 uur door Egbert van der Werff; bezoekers kunnen echter vanaf 15:00 uur reeds in de galerie terecht voor de voorbezichtiging. De beide kunstenaars zullen daarbij aanwezig zijn.
Galerie MooiMan is, behoudens uitzonderingen, tijdens de weekeinden geopend: vrijdag, zaterdag en zondag, steeds tussen 14:00 uur en 18:00 uur. Gewoonlijk is de galerie tijdens het eerste weekeinde van de maand gesloten. Deze expositie met werk van Rolf Maas en Antoine Timmermans is te bezoeken tot en met vrijdag 22 mei.
Nadere info en beeldmateriaal is te zien op de website van de galerie.
Ongetwijfeld zal filmer Menne Vellinga ook deze keer impressies maken van de expositie, de kunstenaars en de bezoekers. Enkele dagen later zullen die losse gedeelten tot een volwaardige film van ongeveer tien minuten zijn samengevoegd, die vanaf dat moment ook op YouTube te zien zal zijn. Zodra dat het geval is, wordt dat — althans gewoonlijk — op de homepage van de website van MooiMan vermeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *