‘Eenmaal, andermaal…!’ – Album Amicorum Marie Thorbecke, 1860

Bij het Amsterdamse veilinghuis Zwiggelaar wordt op dinsdag 5 december een heel bijzonder Album Amicorum geveild, namelijk dat van de dochter van de beroemde liberale politicus Thorbecke: Marie Thorbecke (1845-1929).

Album Amicorum Marie Thorbecke, dochter van de grote staatsman, 1860-1868- Album [Amicorum] Marie Thorbecke, 1860 – circa 1868, 46 bladen in geornamenteerd linnen boekfacsimile-omslag met gouden belettering en ‘boekblok’ in goud, oblong (32 x 24 cm.). Goed (mist bovenzijde boekblok). *Oorspronkelijke tekeningen in potlood (figuren, landschappen) (8), ingekleurde prenten (6) bladmuziek (4), verzen, Duits, Frans, Italiaans in handschrift (14), foto’s (van Dresden) (3), gravures/ prenten (6), aquarel (2), kunstreproducties (4) en varia. Prachtig album waarvan vooral de mooie oorspronkelijke potloodtekeningen en de zeer verfijnde ingekleurde stadsgezichten van Dresden opvallen. O.i. album van Marie Thorbecke (Leiden, 1845 – Dresden 1929), dochter van de grote staatsman.

Het verschijnsel Album Amicorum is tegenwoordig een serieus wetenschappelijk onderwerp, getuige bijvoorbeeld het recente proefschrift van Sophie Reinders. En hier op rond1900 kwam het kunstzinnige Album Amicorum van Roosje van Lelyveld al eens voorbij (zie hier waar overigens per ongeluk vergeten wordt te vermelden dat het onze eigen voormalig ‘studeerkamerdecadent’ Sander Bink was die het album aanvankelijk opmerkte bij de oorspronkelijke eigenaar).

Lees ook:  Aandacht voor Verdi's Rigoletto in Discovering music

Opvallend aan het Album van Thorbecke, wij van rond 1900 mochten het vast aandachtig bestuderen, is dat er in plaats van naar binnen, naar vriendschappen, naar kleine alledaags gebeurtenissen,  nadrukkelijk naar buiten wordt gekeken. De contemporaine Dresdense buitenwereld van 1860 is nadrukkelijk aanwezig in
het Album in de vorm van foto’s en tekeningen van uitstapjes, figuren en landschappen. Vooral de (in)gekleurde stadsgezichten zijn erg fraai op een mid-negentiende-eeuwse schilderkunstige wijze.  Als een dochter het belangrijkste is voor een vader, dan is dit album zeker ook van belang voor een beter begrip van de man Thorbecke, wiens grote biografie in de maak is. Een heel fraai item van nationaal historisch belang dus.

 

 

2 gedachten aan “‘Eenmaal, andermaal…!’ – Album Amicorum Marie Thorbecke, 1860”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *