Festival Classique in Den Haag

Van vrijdag 15 tot en met zondag 17 juni vindt in Den Haag het Festival Classique plaats. Op diverse podia in de stad kan men concerten bijwonen met wereldsterren als Jessye Norman, Maxim Vengerov en Charlotte Margiono. Als trouw lezer van dit weblog zult u misschien denken: wat heeft dit met het fin de siècle te maken? Maar toch… Tussen het enorme aanbod concerten, waarvan het programma is terug te vinden op www.festivalclassique.nl, zijn enige curieuze negentiende-eeuwse bijdragen opgenomen.
Ten eerste is daar de opvoering van stukken uit het Koninklijk Huis Archief. De pianisten Jeroen van Veen en Tamara Rumiantsev spelen in de Paleiskerk werk dat is gecomponeerd ter ere van grote evenementen rond het koninklijk huis, zoals bijvoorbeeld ‘De Groote Feestmarsch’ ter gelegenheid van de inhuldiging van Koning Willem III van Nicolai en de ‘Wilhelminen Walzer’ van Johann Strauss. Ook heel bijzonder is de bijdrage van pianist Henk Mak van Dijk en sopraan Renate Arends, die ‘De Oostenwind golft naar het Westen’ van Sigtenhorst Meijer, een componist die in voormalig Nederlands-Indië woonde, ten gehore brengen. In dit muziekstuk zijn de invloeden van gamelan- en krontjongmuziek merkbaar. De voorstellingen van dit duo vinden plaats in de Balzaal van Hotel des Indes.

Bron: Avro Televisie

3 gedachten aan “Festival Classique in Den Haag”

 1. ha website, even voor de goede orde
  Ons programma heet De oostenwind enz., maar dat behelst alle liederen die we uitvoeren. Van Sigtenhorst doen we twee liederen, nl. De beelden en de gamelan en Boro-boedoer. Andere indische componisten die we uitvoeren zijn Constant van Wall, Paull Seelig en Frans Wiemans. met vriendelijke groet Henk

 2. ons programma heet de oostenwind en gaat om het gehele zangrecital. Van Sigtenhorst voeren we De beelden en de gamelan uit, en Boro-boedoer. ook doen we werk van andere INdische componisten als Constant van de Wall, Paul Seelig en Frans Wiemans.
  Vriendelijke groet Henk

 3. Beste Henk,

  Hartelijk dank voor het commentaar. Zowel uit het programma als uit de AVRO-uitzending bleek niet duidelijk het om het zangrecital gaat. Misschien dat de internetsite van Festival Classique volgend jaar iets gedetailleerder op de inhoud kan ingaan.
  Ik hoop dat het leuke voorstellingen zijn geweest. Was helaas verhinderd te komen.
  Hartelijke groet, Karin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *