Frédéric Bastet overleden

Vanochtend is in zijn woonplaats Oegstgeest classicus, archeoloog, romancier en dichter Frédéric Bastet overleden. Hij verwierf voornamelijk bekendheid als biograaf van Louis Couperus. Zijn studie over het leven en werk van de auteur verscheen in 1987, toen in Nederland de schrijversbiografie als genre feitelijk nog in de kinderschoenen stond. In 2005 was Louis Couperus. Een biografie toe aan de vierde druk. Ongetwijfeld heeft dit werk, waarin het leven en werk van Louis Couperus in innige samenhang worden beschreven, bijgedragen aan de hernieuwde populariteit van de auteur, die in de jaren negentig van de vorige eeuw leidde tot de oprichting van het Louis Couperus Genootschap en het Louis Couperus Museum.
In 2005 ontving Bastet de P.C. Hooft-prijs voor zijn essayistische werk. Bastet is 81 jaar geworden.

Lees ook:  Over de opgedoken 'griezelige en perverse tekenkunst' van Bettina Jacometti.

Zie voor meer bijzonderheden en een uitgebreide necrologie louiscouperus.nl.

Eén gedachte over “Frédéric Bastet overleden”

  1. Voor de studie van en over Louis Couperus en de opleving die daarna is gevolgd door studies van anderen, heeft Bastet inderdaad onnoemelijk veel betekend.

    Hem, zoals de voorzitter van het Genootschap doet in de overlijdensadvertentie in de NRC van gisteren, de grondlegger van de Couperus-studie, en zelfs van het genootschap noemen, gaat mij echter te ver.

    Voor Bastet is er ook al veel gepubliceerd over Couperus en de oprichting van het genootschap is door twee dames tot stand gekomen, in weerwil van enige scepsis van Bastet daaromtrent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *