Het leven van Colette als speelfilm op TV5 Monde

Marie Trintignant als Colette in de speelfilm, die deze week driemaal te zien is op TV5 MondeHet leven van Colette in twee delen
Zondag 15 april presenteert de Franstalige zender TV5, tussen 21:03 uur en 22:50 uur, de eerste helft van de tweedelige film Colette, une femme libre uit 2003. De film is een zeer nadrukkelijk Trintignant-gebeuren: voor de regie tekent Nadine Trintignant, die, samen met haar dochter Marie Trintignant [1], eveneens het scenario heeft geschreven. De rol van Colette wordt vertolkt door bovengenoemde Marie. De tweede helft van de in totaal 200 minuten durende speelfilm staat voor de volgende zondag, 22 april, eveneens in de avond geprogrammeerd. Zoals dat bij TV5 voor dergelijke programma’s gebruikelijk is, zal deze eerste vertoning nog in de eerste helft van de lopende week tweemaal worden herhaald: aanstaande dinsdagavond vanaf 18:30 uur en woensdag 18 april, ’s middags vanaf 14:03 uur. Een uitstekende spreiding van de tijdstippen, waardoor men zoveel mogelijk kijkers kan bereiken.

Rolverdeling
Naast Marie Trintignant, die de persoon Colette in de schijnwerpers moet presenteren, wordt haar echtgenoot Willy uitgebeeld door de acteur Wladimir Yordanoff, de persoon Georges Wague krijgt gestalte in Jacques Hilgelin, en Lio isSidonie-Gabrielle Colette in 1900. Haar houding moet charme uitstralen en vooral een romantische indruk maken ingezet om de rol van Marguerite Moreno te vertolken, waarnaast Missy terug te vinden is in de actrice Catherine Jacob. De film Colette, und femme libre is in 2004 onderscheiden met de Prix d’interprétation.
Voor de toeschouwers, die dat prettig vinden, is er in principe een Nederlandse ondertiteling beschikbaar, afhankelijk van hun eigen televisie-installatie.

Colette
Sidonie-Gabrielle Colette is op 28 januari 1873 is geboren te Saint-Sauveur-en-Puisaye. Haar moeder, eveneens Sidonie Landoy (1835-1912), die als jonge weduwe reeds twee kinderen uit haar eerste huwelijk had, kreeg in de verbintenis met Jules Colette (1829-1905) vijf jaar voor de geboorte van Sidonie-Gabriele al een zoon, Léo. Als Colette zeventien jaar is, wordt haar geboortehuis verkocht en neemt het gezin intrek in een huis te Châtignon-Coligny.
Het werkelijke drama in haar leven — en daarmee tevens in de onderhavige film — begint als Colette 20 jaar oud is en in het huwelijk treedt met een vriend van haar vader: Willy, die voor de burgerlijke stand Henri Gauthier-Villars (1859-1931) heet en 14 jaar ouder is dan zij, van beroep journalist en schrijver is en daarnaast een zekere faam geniet als briljante charmeur. Het jonge stel neemt zijn intrek in de rue Jacob in Parijs. Hoewel zij enerzijds met volle teugen geniet van het leven als gehuwde vrouw en ze haar man teder en vol overtuiging liefheeft, kan deze jonge vrouw het maar moeilijk Colette’s echtgenoot Henri Gauthier-Villars, een ‘man van de wereld’ die onder de naam Willy bekend, beroemd en berucht wasverkroppen dat haar man zo veelvuldig ontrouw is. Al snel vindt ze haar toevlucht in het schrijven dat enig soelaas biedt als afleiding. Haar echtgenoot is overigens wel degene, die haar aanraadt haar jeugdherinneringen op te schrijven, en dat doet ze vanaf 1896, in schoolschriften. Daarmee legt ze de basis voor haar serie boeken met als hoofdpersoon Claudine.
Desondanks is het heel snel gedaan met de intens mooi begonnen liefdesgeschiedenis.

Claudine
In 1900 verschijnt het eerste deel, Claudine à l’école, in 1901 gevolgd door Claudine à Paris. In 1902 wordt het derde deel, Claudine en ménage, uitgegeven en weer een jaar later komt Claudine s’en va. Al die uitgaven dragen als auteursnaam slechts Willy, en dat geldt tevens voor de twee boeken, die direct daarop uitkomen: Minne (1904) en Les égarements de Minne (1905). Alleen het boek Dialogues de bêtes in 1904 draagt als auteursnaam Colette Willy. In 1905 komt dan nog Sept Dialogues de bêtes.
In 1901 is het echtpaar tweemaal verhuisd: de beide adressen bevinden zich in de rue de Courcelles. In het daarop volgende jaar wordt Colette’s Claudine à Paris in het theater Les Bouffes-Parisiens opgevoerd in een adaptatie van haar echtgenoot. De rol van Claudine is gegeven aan de in die dagen fameuze actrice/zangeres Pauline Polaire (1874-1939). In 1905 overlijdt Colette’s vader, en in 1906 verhuist het echtpaar naar de rue de Villejust.
In 1907 houdt Colette het niet langer uit en verlaat ze haar man. In het theater zoekt en vindt ze mogelijkheden om geld te verdienen. Ze treedt op in music halls en in toneelstukken. Ze krijgt rollen als danseres, figurante en ook als actrice. In het daarop volgende jaar gaat ze met het toneelgezelschap op tournee en vertolkt ze in Brussel de rol van Claudine, die door Pauline Polaire voor het eerst op de planken was gebracht.

*****

[1] Marie Trintignant, dochter van Jean-Louis en Nadine Trintignant — een ware filmdynastie zou je inmiddels kunnen zeggen —, heeft enorm te lijden gehad onder het sterven van haar zusje op negenjarige leeftijd. Ze trok zich daarnaDe actrice Marie Trintignant (1962-2003) helemaal in zichzelf terug en sprak geruime tijd niet meer. Een intense verlegenheid kenmerkte haar gedrag in alle opzichten. Toch nam ze in haar pubertijd het besluit actrice te worden. In die opzet kan ze als volkomen geslaagd worden beschouwd. Ze is vijf keer genomineerd voor een César — de Franse tegenhanger van de Amerikaanse Academy Award, die we beter kennen onder de naam Oscar.
Marie Trintignant is slechts 41 jaar geworden. Ze overleed op 1 augustus 2003 aan de gevolgen van een mishandeling door haar toenmalige vriend, toen ze in Vilnius (Litouwen) was voor filmopnamen. Haar dood, als een indirect gevolg van dergelijke gewelddadigheden, heeft in Frankrijk voor heel wat ophef gezorgd. De vriend kreeg acht jaar cel. Ze laat vier kinderen na, elk van hen heeft een andere vader. Marie Trintignant is bijgezet op de internationaal zeer bekende begraafplaats Père Lachaise te Parijs.

(wordt vervolgd)

*****

Afbeeldingen
1. Marie Trintignant als Colette in de speelfilm, die deze week driemaal te zien is op TV5 Monde.
2. Sidonie-Gabrielle Colette in 1900. Haar houding moet charme uitstralen en vooral een romantische indruk maken.
3. Colette’s echtgenoot Henri Gauthier-Villars, een ‘man van de wereld’ die onder de naam Willy bekend, beroemd en berucht was.
4. De actrice Marie Trintignant (1962-2003).

2 gedachten aan “Het leven van Colette als speelfilm op TV5 Monde”

  1. Ademloos heb ik zitten kijken naar weer een juweeltje op TV5: Colette. Naar aanleiding van deze film heb ik twee vragen: Bestaat er een dvd of video opname (zo mogelijk met Ned. ondertiteling)? Zijn haar boeken nog ergens te koop (antiquarisch)? Verheug me nu al op het tweede deel van zondag a.s.!

  2. Via TV5 Monde wordt in ieder geval niets gedaan aan verspreiding van eventuele DVD’s; wellicht dat een videotheek, met veel meer infokanalen, u daar verder kan helpen.
    Het tweede deel van de Colette-film, die zondagavond zou worden uitgezonden, vervalt in verband met een programma over de Franse presidentsverkiezingen. MAAR: op de herhalingstijdstippen van dinsdagavond 24 april en woensdagmiddag 25 april wordt de film normaal uitgezonden, zoals dat was geprogrammeerd. Wij komen daar nog op terug voordat het zover is.
    Boeken van Colette zijn, althans in het Frans, nog redelijk als pocket-editie (Livre de Poche) verkrijgbaar. Sommige van haar boeken vind je nog regelmatig in de opruimingsbakken en dito dozen bij antiquariaten. Zo kocht ik zeer onlangs een — weliswaar vergeeld — exemplaar van haar boek Le Toutounier (1939 voor het eerst verschenen) in een ingenaaide editie uit 1947 voor 50 cent, en kort daarvoor een gebonden exemplaar van Het Einde van Chéri voor dezelfde prijs. Met een beetje geduld valt er nog aardig wat bijeen te sprokkelen voor weinig geld. De afgelopen vijf jaar heb ik voor dezelfde prijs of voor een euro ook enkele andere Livre de Poche-edities van haar boeken kunnen kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *