Het lot van den werkman rond 1900 op GeschiedenisTV

Dat er ook in de Nederlandse samenleving Rond 1900 tal van veranderingen hebben plaatsgegrepen, zal de aandachtige lezers van deze website zeker niet zijn ontgaan. GeschiedenisTV biedt daarover vanaf deze zaterdag een driedelige, educatieve reeks. Het eerste deel betreft de arbeiders en hun dagelijks bestaan. […]

Een terugblik
Zaterdagavond 14 maart start op het digitale themakanaal GeschiedenisTV de herhaling van een driedelige, educatieve reeks met de overkoepelende titel Nederland rond 1900. De makers willen hierin een beeld schetsen van de Nederlandse samenleving rond de vorige eeuwwisseling. Dit programma maakt onderdeel uit van het thema dat GeschiedenisTV voor deze week heeft gekozen: 100 jaar communisme in Nederland — zeven keer de Leninganse dag.
De aflevering die aanstaande zaterdagavond tussen 23:07 uur en 23:28 uur zal worden uigezonden, draagt de titel Het lot van den werkman. Hierin wordt aandacht besteed aan de eerste sociale wetgeving in ons land, en aan de rol die Ferdinand Domela-Nieuwenhuis (1846-1919) [1] hierin heeft gespeeld. Dat gebeurt aan de hand van interviews met historici en door middel van archiefmateriaal.
De aflevering zal nog diverse malen worden herhaald: op zondag 15 maart, vanaf 19:07 uur; in de nacht van zondag 15 op maandag 16 maart, vanaf 03:39 uur; diezelfde dag nog eens vanaf 19:07 uur; op dinsdagochtend 17 maart, vanaf 11:38 uur en ’s middags nogmaals vanaf 15:07 uur; op woensdag 18 maart, ’s ochtends vanaf 11:07 uur en in de middag nog een keer vanaf 15:38 uur.
Ook op donderdag 19 maart staan twee uitzendingen van deze aflevering gepland: de eerste, relatief vroeg in de ochtend, vanaf 07:07 uur, de tweede vroeg in de avond [2]. In de nacht van donderdag 19 op vrijdag 20 maart is er vanaf 03:07 nog een uitzending met hetzelfde programma-onderdeel, en dan is het de bedoeling dat het laatste programma van de dag op het bewuste kanaal vanaf 23:38 uur nogmaals een uitzending van Nederland rond 1900 zal zijn [3].
_________

Lees ook:  DBNL — Nieuwe titels (oktober 2008)

[1] Ferdinand Domela Nieuwenhuis komt op deze website eveneens aan bod in ons artikel Jan Poppes Hommes — Een vrijdenker met een luxe hotel, dat is gepubliceerd op 26 maart 2007.

[2] Over de exacte uitzendtijd lopen de gegevens uiteen. De gedrukte VPRO-Gids (waarin alleen de uitzendingen zijn opgenomen, die in de avonduren worden gepresenteerd) vermeldt 20:00 uur als aanvangstijd; in de gegevens op de site van Geschiedenis TV staat echter 19:38 uur. Degenen, die tot op dat moment nog geen gelegenheid hebben gehad om de film te zien, doen er derhalve goed aan hun televisietoestel of computer al even na half acht in te schakelen.

[3] De gedrukte VPRO-Gids daarentegen vermeldt ook in dit geval een ander programma. Men doet er daarom goed aan, ondanks onze bovenstaande opsomming, zelf ook alert te zijn.
__________
Foto:
Ferdinand Domela Nieuwenhuis op latere leeftijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *