Aan het eind van de negentiende eeuw stapt men op grote schaal over op het binden van boeken in linnen. Daarvoor gebruikte men meestal leer, dat duurder en bovendien moeilijker te bewerken is. Steeds meer uitgeverijen geven kunstenaars opdracht om de banden en het binnenwerk te versieren en te decoreren; aanvankelijk alleen ter verfraaiing van het boek, maar gaandeweg vindt men het steeds belangrijker dat de bandtekening bij het verhaal past en hieraan uitdrukking geeft.
De website inlinnengebonden.nl biedt een aantrekkelijk en overzichtelijk gepresenteerd overzicht van de ontwikkelingen in vormgeving van het boek tussen 1890 en 1930. Afbeeldingen van prachtige art nouveau- en art deco-banden zijn gerangschikt naar periode en naar thema, zoals bijvoorbeeld dieren, florale versiering en symbolisme. Binnenkort kan men hier ook informatie vinden over de bandontwerpers. Handig voor de frequente bezoeker is de afdeling ‘nieuw op deze site‘.
Hebberig geworden van al dat moois? Dubbele boeken uit de verzameling van de redacteur worden via een webwinkel te koop aangeboden.
In linnen gebonden
Aan het eind van de negentiende eeuw stapt men op grote schaal over op het binden van boeken in linnen. Daarvoor gebruikte men meestal leer, dat duurder en bovendien moeilijker te bewerken is. Steeds meer uitgeverijen geven kunstenaars opdracht om de banden en het binnenwerk te versieren en te decoreren; aanvankelijk alleen ter verfraaiing van het boek, maar gaandeweg vindt men het steeds belangrijker dat de bandtekening bij het verhaal past en hieraan uitdrukking geeft. […]