Jugendstilkeramiek van Carl Sigmund Luber

In het Nederlands Tegelmuseum te Otterlo is tot en met 2 december een tentoonstelling te zien met werk van de Duitse keramist Carl Sigmund Luber (1868-1934).
Een lange tijd — tot 1979 — was onbekend welke kunstenaar er schuilging achter de elegante en technisch perfecte ontwerpen van de firma Johann von Schwarz uit Neurenberg. De fabriek vermeldde in haar catalogi enkel de initialen ‘C.S.L.’. Nadat enkele verzamelaars zijn kleindochter hadden opgespoord, die wel biografische aantekeningen had maar verder het werk van haar grootvader niet kende, is er een samenwerking ontstaan die tot een biografische studie met een catalogus* van zijn oeuvre heeft geleid.
Karakteristiek voor de ontwerpen van Luber is de combinatie van moderne industriële technieken en ambachtelijk handwerk. De tegels werden volgens moderne methoden geperst, waarbij de lijnen van de tekening een reliëf vormen dat de kleurvlakken begrenst. De kleuren kunnen hierdoor snel en eenvoudig ingevuld worden. Toch blijkt steeds dat delen van de voorstelling, zoals de gezichten van de vrouwen, heel zorgvuldig met de hand werden uitgewerkt. Opvallend is ook de diepe glans van de glazuren, helemaal vrij van craquelé.
In 1906 was het plotseling afgelopen. De firma Johann von Schwarz maakte bekend dat men de kunstafdeling sloot om zich helemaal te richten op de toenemende vraag naar keramiek in industriële toepassingen.

Lees ook:  Danseresje van veertien

Het Nederlands Tegelmuseum is van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur geopend; op zaterdag, zondag en feestdagen van 13.00 uur tot 17.00 uur. Volwassenen betalen vier euro om naar binnen te mogen; voor kinderen tot vijftien jaar wordt de deur al voor twee euro ontgrendeld.

* Wolfgang König en Rudolf Weichselbaum, m.m.v. Susanne Luber, Carl Sigmund Luber. Leben und Werk als Entwerfer der Jugenstilkeramik von Johann von Schwarz / His life and Work as Artist for the Art Nouveau Ceramics of Johann von Schwarz, 1896-1906, Einbeck 2006 (ISBN-10:3-00-019164-X), 258 pp, € 58,00.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *