Lalique in Lissabon

De steenrijke filantroop en verzamelaar Calouste Gulbenkian schonk zijn complete verzameling kunst vlak voor zijn dood, in 1955, aan de stad Lissabon. In het Museu Calouste-Gulbenkian is een prachtige collectie te zien, waaronder negentiende-eeuwse schilderijen van Henri Fantin-Latour, Manet, Degas, Renoir, Corot en beelden van Auguste Rodin. Last but not least bevindt zich in de laatste zaal van het museum een collectie juwelen van de vermaarde art-nouveaukunstenaar René Lalique (1860-1945), die tijdens zijn leven goed bevriend was met Gulbenkian. […]

Orchideeën-diadeem (circa 1903) van René LaliqueDe steenrijke filantroop en verzamelaar Calouste Gulbenkian schonk zijn complete verzameling kunst vlak voor zijn dood, in 1955, aan de stad Lissabon. In het Museu Calouste-Gulbenkian is een prachtige collectie te zien, waaronder negentiende-eeuwse schilderijen van Henri Fantin-Latour, Manet, Degas, Renoir, Corot en beelden van Auguste Rodin. Last but not least bevindt zich in de laatste zaal van het museum een collectie juwelen van de vermaarde art-nouveaukunstenaar René Lalique (1860-1945), die tijdens zijn leven goed bevriend was met Gulbenkian.
Na een opleiding aan de Ecole des Arts Decoratifs in Parijs en aan het Sydenham College in Londen opende de kunstenaar in 1884 de firma Lalique & Varenne. Zijn ontwerpen gooiden onmiddellijk hoge ogen op de nationale juwelenbeurs in het Louvre en al snel rekende hij de Parijse juwelier Cartier tot een vaste afnemer. Ook bekende Parijzenaars, zoals de actrice Sarah Bernard, wisten de weg naar het atelier van Lalique al snel te vinden. Behalve juwelen vervaardigde Lalique ook glasfiguren en ontwierp hij parfumflacons voor de firma Coty. In 1920 kreeg de kunstenaar de eervolle opdracht om mee te werken aan de inrichting van de Orient Express en van het passagierschip Ile de France.
De juwelen die op deze tentoonstelling te zien zijn, vallen op door de zeer verfijnde uitwerking. In de Art nouveau vond Lalique duidelijk de vorm, in de natuurwereld zijn motieven, zoals zwanen, vogels en planten. Hij werkte niet alleen met dure materialen zoals parels, diamanten en goud, maar maakte ook prachtige stukken van emaille, halfedelstenen, ivoor en glas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *