Vacature: Nieuw schrijvend bloed gezocht voor rond1900

‘Ik zag nog iets dat maar lucht is onder de zon. Namelijk iemand die alleen is, zelfs zonder kind of broer, en die toch nooit ophoudt met  zwoegen. Hij blijft verlangen naar meer rijkdom. Maar voor wie zwoegt hij dan? Voor wie ziet hij ervan af om rustig van het goede te genieten? Ook dit is maar lucht en iets verkeerds. Het is beter om met z’n tweeën te zijn dan alleen. Want met z’n tweeën hebben ze een goede beloning bij hun gezwoeg. Want als ze vallen, helpt de één de ander weer overeind. Maar als iemand alleen is en valt, wie helpt hem dan weer overeind? En als ze liggen te slapen, houdt de één de ander warm. Maar hoe kan een mens warm worden als hij alleen is? En als iemand alleen is, kan hij door iemand anders overwonnen worden. Maar twee mensen kunnen tegen een vijand standhouden. En als ze met z’n drieën zijn, zijn ze nóg sterker. Net zoals een driedubbel touw niet gauw zal breken.’

Dit is hoe Prediker het zegt en we alleen maar kunnen beamen. En om in Bijbelse sferen te blijven vandaag een serieus, of beter gezegd: volledig serieus, bericht. Is there anybody out there? Deze gerenommeerde cultuursite rond1900 zoekt namelijk nieuwe schrijvers. Ziet uw kans schoon! Zoals de trouwe lezer weet is dit allemaal onbezoldigd (helaas!) maar u kunt uw pen oefenen terwijl u voor de eeuwigheid schrijft: vanwege het cultuurhistorisch belang worden deze virtuele pagina’s tot in de eeuwigheid bewaard door de Koninklijke Bibliotheek.
Kennis van wordpress is mooi meegenomen maar niet noodzakelijk. Leeftijd is evenmin een bezwaar maar de voorkeur gaat uit naar iemand die enigszins thuis is in de laatste, al dan niet, academische internationale, onderzoeken naar ‘de lange negentiende eeuw’. De nadruk ligt hier op de beeldende kunst van rond 1900 maar artikelen over bijvoorbeeld literaire receptiegeschiedenis, muziek en vroege cinema zijn, zolang met enige inhoud en goed geschreven van harte welkom. De voorkeur gaat eveneens uit naar onderwerpen ’tegen de keer’ zoals erotica, ‘vergeten figuren’ of obscure kunst- en literaire werken. Dat impliceert echter niet per definitie een (post)koloniale-, gender- of queerstudies-invalshoek hoewel ook dat zo nu en dan is toegestaan.

Lees ook:  Jan Gratama-oproep

Heeft u een vaardige pen en bent u in de gelegenheid zo ongeveer één keer per maand een mooi stuk te schrijven, meldt u zich dan aan op sjbink@hotmail.com of reageer hieronder. De redactie bestaat uit (sinds kort: welkom dus!) Esther Hussaarts en Sander Bink. Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

3 gedachten aan “Vacature: Nieuw schrijvend bloed gezocht voor rond1900”

 1. Goedemorgen,

  Jullie vragen mensen die maandelijks
  “een mooi stuk” willen schrijven:
  mag dat ook een gedicht zijn?

  vriendelijke groet,

  Joke van Overbruggen, Nuenen

 2. Goede middag ik heb wel interesse .Mag ik een proefstuk inleveren over een zelfgekozen onderwerp ? Gr. Kim de Oude.

 3. Dank voor uw beide reacties.

  @Joke: Dank voor uw aanbod, maar op zich hebben wij al ‘een huisdichter’ in de vorm van Nico Weber en aangezien poëzie hier geen zwaartepunt vormt denk ik eerlijk gezegd dat we op dat vlak volledig zijn. (Literairhistorische) beschouwingen over poëzie uit de periode zijn echter wel welkom: zou dat een optie zijn?

  @Kim: Ja, dat mag zeker. Mailt u mij op sjbink@hotmail.com Dank u.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *