Leoš Janáčeks opera Uit een Dodenhuis maandagavond op Arte-tv

Scène uit de opera Uit een dodenhuis van Leoš Janáček. (Foto Arte F: Ros Ribos.)Filmversie uit 2007
De Frans-Duitse culturele zender Arte presenteert als laatste onderdeel in het televisieprogramma van maandagavond 10 maart — tussen 22:30 uur en 00:10 uur — een verfilmde versie van de opera Uit een dodenhuis van Leoš Janáček. Het betreft hier de uitvoering onder leiding van Pierre Boulez met het Mahler Chamber Orchestra zoals die verleden jaar door Europa toerde, en ook Nederland heeft aangedaan voor drie voorstellingen ter opening van het Holland Festival 2007, eind mei en begin juni.
Over dit muziekdrama hebben we voor die gelegenheid uitvoerig bericht in deze webkrant. Voor meer gegevens verwijzen we u dan ook naar ons artikel dat op de dag van de eerste presentatie te Amsterdam in deze kolommen is afgedrukt.

Boulez en Chéreau
Bijzonderheid is dat het toen om radiouitzendingen ging en in een later door ons gesignaleerde uitzending op de Belgische zender Klara was dat eveneens het geval, maar Arte televisie brengt een gefilmde uitvoering, die als Franse productie tot stand is gekomen onder regie van Stephane Metge, en voor Arte werd gerealiseerd. Het drama heeft een lengte vanRegisseur van de Janáčeks opera, Patrice Chéreau honderd minuten en wordt op het breedbeeldformaat 16:9 uitgezonden in de oorspronkelijke taal (Tsjechisch) met ondertitels.
Er zullen nog twee herhalingen via Arte televisie worden uitgezonden, de eerste in de nacht van woensdag op donderdag om 03:00 uur. Het vervelende in de informatie van deze zender is dat men dat onder de programmering aankondigt als woensdag 12 maart, doch het is wel degelijk donderdag 13 maart. De tweede herhaling van deze film zal worden uitgezonden op zondagochtend, 16 maart vanaf 09:45 uur.
___________
Afbeeldingen
1. Scène uit de opera Uit een dodenhuis van Leoš Janáček. (Foto Arte France: Ros Ribos.)
2. Regisseur van Janáčeks opera, Patrice Chéreau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *