Celloconcert van Dutilleux naar Baudelaire’s Les Fleurs du Mal

Componist Henri DutilleuxAmalgaam van Franse cultuur uit twee eeuwen
Meer dan eens is gebleken dat tal van liefhebbers van de poëzie van Charles Baudelaire dit medium raadplegen, en daarom willen we speciaal degenen, die naast belangstelling voor het werk van deze Franse dichter ook een, vooral gevoelsmatige, band met klassieke muziek hebben. Er is bijna vier decennia geleden een celloconcert geschreven, die teksten uit Les Fleurs du Mal als uitgangspunt heeft. Dat het allemaal weer toevallig zo leek te eindigen, aangezien er eerst iets heel anders moest gebeuren met delen van het oeuvre van deze poète maudit onder de handen van de Franse maître de musique Henri Dutilleux — geboren in 1916 en thans nog steeds actief —, maakt voor het indrukwekkende resultaat niets uit.
In Engeland werd verleden maand te Cardiff een aantal concerten gegeven in het kader van een speciaal festival ter gelegenheid van de componist Henri Dutilleux. Twee van de toen gegeven concerten zullen op maandag 10 en dinsdag 11 maart via BBC Radio 3 worden uitgezonden.
Meer over deze componist en tevens delen van dat programma, maar toegespitst op het op Baudelaire’s teksten gebaseerde Celloconcert Tout un monde lointain kunt u vinden in een artikel van zondag 9 maart op de cultuursite Tempel der Toonkunst.
_________
Afbeelding: Componist Henri Dutilleux.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *