Lezing over Marino Moretti

Marino MorettiDe Italiaanse schrijver Marino Moretti (1885-1979) maakte samen met andere jonge dichters in het tweede decennium van de twintigste eeuw deel uit van de ‘crepuscolari’, de schemerdichters. De metafoor van de schemering staat voor een situatie van uitdoving, van gedemptheid. In de poëzie komen dan ook geen andere emoties tot uiting dan een vaag gevoel van melancholie. Hoewel de groep dichters niet tot een stroming behoort, komen hun keuzes voor thema en taal overeen: alledaagsheid, zelfreflectie en het afstand nemen van heroïek en sublimatie, van de bestaande literaire gemeenplaatsen.

Een van die constante thema’s in het werk van Moretti is de mythe van Brugge. Aan deze stad, en aan Vlaanderen, wijdt hij meerdere gedichten, verhalen en romans. Daarmee heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de prominente positie van deze stad in de literatuur, met name die van de symbolistische poëzie.

Op uitnodiging van het Comitato Dante Alighieri Antwerpen houdt Dott. Rosario Gennaro op 22 mei 2007 een lezing over dit onderwerp onder de titel ‘Bruges la morta da Rodenbach ai crepuscolari. L’importazione del mito in Marino Moretti’. De lezing begint om 19.30 en wordt gehouden in de Stadscampus van de Universiteit Antwerpen (Rodestraat 14).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *