Lili Boulanger — Cantate Faust et Hélène (1913) op Radio 4

In het kader van de reeks uitzendingen, die de Vara deze week presenteert op Radio 4 in de reeks Componist van de week, wordt op dinsdag 10 april tussen 19:30 uur en 20:00 uur de cantate Faust et Hélène uit 1913 van Lili Boulanger uitgevoerd. Het is een cantate op een gedicht naar een klein gedeelte uit Faust van Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832), van Eugène Adenis (geb. ca. 1854), die samen met zijn broer Edouard eveneens de tekst had geleverd voor Alcyone van Maurice Ravel, naar Ovidius.
Het BBC Philharmonic Orchestra wordt geleid door Yan Pascal Tortelier, solisten zijn Lynne Dawson, sopraan; Bonaventura Bottone, tenor; Jason Howard, bas.
De tekst die door de Franse dichter heeft geïnspireerd voor zijn gedicht, dat Lili Boulanger voor de cantate heeft gebruikt, luidt:

Helena mit der lilienweißen Stirn,
Helena mit dem flammendem Herzen,
Das vollkommene Weib!
Ihre ganze Seele,
Das ganze Gedicht der Liebe.
Überbrücke die Zeit
Durch alle Epochen,
Füll meine Augen mit Staunen über das schönste Antlitz,
das je geschaut hat das Licht des Tages!

*****

Het Radio 4-programma Componist van de week van de Vara-radio wordt samengesteld door Thea Derks, die eveneens de verantwoordelijkheid draagt voor de teksten over de componiste, zoals die voorafgaande aan de muziek door de presentator worden uitgesproken.
Voor degene, die muziek van Lili Boulanger wil beluisteren, en dat kan, ook als u een uitzending heeft gemist, op: www.radio4.vara.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *