Maupassant-verfilmingen via TV5 Monde, op zaterdag 2 februari

Prachtige verbeelding van Maupassant-juweeltjes
Voorplat van de Livre de Poche-editie (1964) van de collectie 'La petite Roque', die voor het eerst in 1886 is verschenen Op zaterdag 2 februari kunt u, vroeg in de avond, tussen ongeveer half zeven en acht uur twee van de acht verfilmingen uit de reeks Chez Maupassant van acht verschillende regisseurs, uit 2007 zien. Het zijn verbeelde verhalen met een variërende lengte, alle uit het rijke oeuvre van de Franse meester-verteller Guy de Maupassant (1850-1893). Allereerst Le père Amable, het laatste verhaal uit de collectie La petite Roque, welke voor de eerste keer in 1886 is uitgekomen bij uitgeverij Havard.
Meer over deze twee films, de herhalingen daarvan en tevens beeldmateriaal kan men vinden in een artikel van woensdag 30 januari op mijn ‘rolprenten-site’ Tempel der Filmkunst.
__________

In het inmiddels zeerveel besproken boek Geheime delen van de Groningse seksuoloog/uroloog Mels van Driel is een subkapittel gewijd aan de verhalen van Guy de Maupassant en hun betekenis. Wie over dat boek en de hele heisa daar omheen meer wenst te weten, verwijs ik naar mijn artikel van donderdag 17 januari op het cultuurweblog Cultuurtempel en naar de vervolgbijdrage aldaar op zaterdag 19 januari 2008.
__________
Afbeelding: Voorplat van de Livre de Poche-editie (1964) van de collectie La petite Roque, die voor het eerst in 1886 is verschenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *