(Decadente) aanwinsten (2)

Het was een goede boeken-vind-maand, lieve lezer. Veel geld hebben we zoals bekend niet, maar kijk nu:
-De Maupassants tweede roman Bel Ami. Niks bijzonders zou je zeggen. De roman ligt bij elke De Slegte op de afdeling Frans, en wie koopt dat nu? Welnu, gister viel mijn oog erop in een curiosawinkel (of hoe dat heet), want het zag er prachtig uit en de titelpagina had weliswaar de vermelding ‘9e edition’, maar de uitgave was wel mooi uit 1885: het jaar van verschijnen. Prijs: 2,50. ‘Marktwaarde’: pak-‘m-beet 250,-, maar ik ga hem gewoon lekker lezen: hoepla!
Herman Bang, Mikaël (1902). Gewoon een uitgave van de Maatschappij voor Goede en Goedkope Lectuur, maar sommige titels die daarin zijn verschenen worden steeds schaarser. Ik wilde deze decadente, homoseksuele klassieker al een poosje lezen en dat kan dus nu in een hopelijk niet al te beroerde en geknipte vertaling.
-Frits Lapidoth, Van Gene Zijde [1893]. Ik had al een – nog mooier – exemplaar staan van dit obscure neo-mystieke, Maeterlinckiaansche curiosum, maar het is zo wildzeldzaam dat het uiteraard direct gekocht dient te worden. De enkeling die het kent en het wil hebben mag het uiteraard van me overnemen.
Huysmans, L’Oblat (1903). Een zoveelste druk voor tien euro, maar die is leuk uitgevoerd in halfleder. Ik heb hem nog niet gelezen, maar kan dat dan gaan doen nadat ik zijn Cathedrale (1898) eindelijk eens heb gelezen (ik (her)lees ‘m chronologisch. Vorige zomer las ik eindelijk En Route (1895): dat is trouwens een meesterwerk!)
Péladan, Curieuse! Prachtige titel! Een eerste uitgave van dit tweede deel van zijn berucht onleesbare Decadence Latin verscheen in 1886. Deze prachtuitgave, bruin halfleder, is weliswaar van iets later — uit 1889 — en het frontispice van Rops ontbrak, maar ik vond het voor tien euro op de boekenmakt op het Spui, of all places; je komt het nooit spontaan tegen in het wild, en ik reisde hiervoor in pre-internettijden altijd speciaal af naar Parijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *