Medea van de Nationale Reisopera is te beluisteren op Radio 4

Scène uit de voorstelling van MedeaIn onze bijdrage van 18 september hebben we de twaalf voorstellingen aangekondigd, die Neerlands Nationale Reisopera van Luigi Cherubini’s opera Medea, verspreid over het land zou geven. De tournee is op 12 oktober geëindigd, en nu wordt deze versie op zaterdag 20 oktober door Radio 4 uitgezonden tijdens het avondprogramma in de bekende reeks Opera Live van de NPS. Het complete programma duurt weliswaar van 19:02 uur tot 23:00 uur, maar de voorstelling zelf — welke als gevolg van de intense spanningsboog geen pauze verdraagt — neemt nog niet de helft van die tijdspanne in beslag. Het betreft een opname, die werd gerealiseerd tijdens de première op 8 september 2007, in de Twentse Schouwburg te Enschede.
U kunt dan weliswaar niet de prachtige visuele aspecten van het gebeuren meebeleven, zoals de aankleding met veel art deco, Medea’s Bubikopf en vrouwen, die nylonkousen met een naad dragen. Aangezien echter alles in die voorstelling klopte, kan men zich zonder meer overgeven aan het muzikale gebeuren. Voorzover dat de stemmen betreft en de orkestrale ondersteuning, kunt u helemaal zelf beoordelen hoezeer u het eens bent met de vele lovende reacties in de pers. U heeft het voordeel dat muzikaal alles via de huidige, zeer gevoelige opnametechnieken in de uitzending tot in detail te horen is, al gaat er natuurlijk nimmer iets boven het persoonlijk meemaken van zo’n gebeurtenis.
Meer over de voorstelling zelf kunt u onder meer vinden in mijn recensie op de website van het muziektijdschrift Mens en Melodie onder Recensie.
________
Afbeelding: Scène uit de voorstelling van Medea, zoals deze door de Nationale Reisopera in september en oktober in twaalf theaters van Nederland is gegeven. (Foto: Hermann und Clärchen Baus.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *