‘Mijn kaart van Afrika ligt in Europa’

´Ieder krijgt zijn deel´. Bismarck verdeelt Afrika. Spotprent uit ´L´Illustration´ (1885)Vanavond, om 22.50 uur, op Nederland 2, is het derde deel te zien uit de vierdelige documentairereeks over het continent Afrika. Deze aflevering, met de titel ‘Mijn kaart van Afrika ligt in Europa’ behandelt de Duitse koloniale aspiraties in dit werelddeel.
Duitsland was er laat bij. Rijkskanselier Bismarck was aanvankelijk niet erg geïnteresseerd in overzeese gebiedsuitbreiding, maar met het oog op de handelsbelangen kon Duitsland het zich niet langer veroorloven om in dit opzicht achter te blijven. Onder voorzitterschap van Bismarck vond in 1884-1885 de Koloniale Conferentie van Berlijn plaats, waar Afrika werd opgedeeld onder de Europese grootmachten.

De documentaire van Hans Keller werd gemaakt in samenwerking met emeritus hoogleraar geschiedenis Henk Wesseling. Keller herlas diens in 1991 verschenen standaardwerk Verdeel en heers. De deling van Afrika 1880-1914, en besloot zijn film toe te spitsen op de koloniale geschiedenis van Namibië, voormalig Duits Zuidwest-Afrika.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *