Muziekdrama De stenen gast van Aleksandr Dargomisjki op WDR3

De Duitse regionale radiozender WDR 3 biedt op zondag 7 maart de gelegenheid kennis te nemen van het in ons land en elders tamelijk onbekend muziekdrama ‘De stenen gast’ van Aleksandr Dargomisjki (1813-1869), op een tekst van Aleksandr Poesjkin. De opera was bij het overlijden van de componist nog niet af, maar werd later door Cesar Kjoei en Rimski Korsakov voltooid. […]

Versie van Bolsjoj Theater
De Duitse regionale radiozender WDR 3 biedt u en ons — op zondag 7 maart, ’s avonds tussen 20:05 uur en 22:00 uur, in het programma Bühn: Radio — de gelegenheid kennis te nemen van een voor ons land tamelijk onbekend muziekdrama van Aleksandr Dargomisjki (1813-1869) [1]: De stenen gast, die bij het overlijden van de componist onvoltooid was gebleven, maar door Cesar Kjoei (1835-1918) en Nikolaj Rimski Korsakov (1844-1908) is gereedgemaakt. Het libretto is een onveranderde tekst van Aleksandr Poesjkin (1799-1837), die niet niet alleen een enorme bron van inspiratie is geweest voor veel van zijn latere collega’s, maar wiens oeuvre tevens een goudmijn is gebleken voor libretti van tal van muziekdrama’s van uiteenlopende muziekmeesters.

Het verhaal
De uit Sevilla verbannen Don Juan — een rol, te vertolken door een tenor — keert opeen bepaald moment terug en benadert, verkleed als monnik,  op een begraafplaats donna Anna — een partij die door een sopraan moet worden ingevuld. De actrice Laura — een figuur die gestalte moet krijgen in een mezzosopraan — raakt in vuur en vlam voor Don Juan, en daarom doodt deze, tijdens een duel, haar aanbidder Don Carlos — een karakter voor bariton. Donna Anna gaat dan, ondanks dat ze de moordenaar van haat echtgenoot herkent, toch nog voor Don Juan door de knieën en nodigt hem in haar huis, waar het stenen standbeeld hem verplettert.
Op lichte afwijkingen na is dit het verhaal zoals we dat eveneens kennen van Wolfgang Amadeus Mozart.

Lees ook:  Strauss' 'Salome' op Mezzo-tv

Opvoeringsgeschiedenis
Het muziekdrama De stenen gast — naar de gelijknamige kleine tragedie van Poejskin, afgerond in1930, werd o 28 februari 1872in Sint Petersburg voor het eerst opgevoerd. Ruim een halve eeuw daarna had de Opers Studio Leningrad hetzelfde opus op het repertoire staan. Het gezelschap kwam er, als gastensemble, zelfs mee naar Salzburg.  In 1958 stond het werk op het speelplan van Dresden en Milaan. In 1985 bood de Parijse Opéra haar gasten dit drama aan. Voorts bestaat er een Duitse versie van.
De uitvoering, zondagavond 7 maart op WDR 3 wordt verzorgd door koor en orkest van het Bolsjoj Theater onder leiding van Mark Ermler. Medewerkenden zijn onder meer Wladimir Atlantov en Tamara Milasjkina.
__________
[1] Dargomisjki componeerde, naast liederen en kamermuziek, opera’s, naast De stenen gast vinden we: Esmeralda (1839), Bacchus’ Triomf (1845) en Russalka (1855). Dat laatste stuk was zijn hoofdwerk; ook Dvo?ák componeerde een muziekdrama met die titel.
____________
Afbeelding: De Russische schrijver Aleksandr Poesjkin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *