Tsaar Saltan van Opera Zuid nog in negen Nederlandse theaters

Op 6 maart is in Maastricht de opera ‘Het sprookje van Tsaar Saltan’ in de presentatie van onze Opera Zuid in première gegaan. Vandaag staat het gezelschap in Sittard en daarna nog in acht andere Nederlandse steden. […]

Verhaal van Aleksandr Poesjkin
Op 3 november van het jaar 1900 werd in de Moskouse Momontov-Opera de première gegeven van het muziekdrama Het sprookje van Tsaar Saltan, gecomponeerd door Nikolaj Rimski-Korsakov (1844-1908) op een libretto van Vladimir Belski (1866-1946). Deze heeft als uitgangspunt het sprookje van Aleksandr Poesjkin (1799-1837) genomen.
Daarin kunnen we lezen hoe Tsaar Saltan — als gevolg van een kwaadaardige intrige van de beide zusters van de tsarina — zijn echtgenote Militrissa en hun beider zoon, de tsarjevitsj, heeft verstoten.
Jaren later redt de zoon van de tsaar, Gvidon, een zwaan het leven. Het dier toont zijn dankbaarheid door Gvidon een stad en een aantal soldaten ten geschenke te geven, om zich vervolgens te ontpoppen als de schone zwanen-tsarevna.
Als de tsaar van het eilandrijk Boejan hoort — waar de twee genoemden inmiddels een gelukkig bestaan hebben opgebouwd — erkent hij zijn zoon en vindt hij warempel ook nog de tsarina Militrissa weer.
In 1928 is een Duitse versie van deze opera in Aken voor het eerst opgevoerd. Bijna een halve eeuw later, in 1977, werd er in Dresden een nieuwe versie, in de vertaling van Harry Kupfer gepresenteerd.

Lees ook:  Tsjajkovski's Jevgeni Onegin maandagavond op Arte-televisie

Versie van Opera Zuid
Op 6 maart is in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht de première gegeven van een nieuwe versie van deze opera, en sedertdien zijn er nog twee voorstellingen gegeven.
Heden is de voorstelling te zien in Venlo en daarna zal het gezelschap nog acht andere steden in het zuidelijke deel van ons land aandoen. In welke theaters deze opera na vandaag, tot en met 2 april aanstaande, nog te zien is, kunt u vinden op de website van Opera Zuid. Hetzelfde geldt voor de uitvoerenden en een wat langere inleidende tekst met meer achtergronden van het verhaal.
__________
Foto:
Scène uit de voorstelling van Het sprookje van Tsaar Saltan door Opera Zuid. (Van 12 maart tot en met 2  april in nog negen Nederlandse theaters.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *