Muziekinstrumenten in het werk van Paula Modersohn-Becker

Hoornblazend meisje in berkenbosAlle ‘muziek’-stukken in Bremen
Onder verwijzing naar onze bijdrage van deze dinsdag, 9 oktober, komen we hier nu nogmaals met het verzoek om uw aandacht voor deze uitzonderlijke en indrukwekkende kunstenares, die een eeuw na haar overlijden niets aan waarde of actualiteit in haar schilderijen en tekeningen heeft ingeboet, maar altijd weer de indruk van nieuw en met-de-tijd-meegaand uitstraalt. Zo zijn daar ook enkele werken van mensen die allen met een instrument muziek maken. Eén afbeelding daarvan kunnen we u ook laten zien, doordat we die kunnen overnemen uit de catalogus van het Groninger Museum uit 1958, toen daar de laatste zes weken van het genoemde jaar meer dan zeventig stukken van deze kunstenares werden geëxposeerd.

Sublieme uitbeelding
In 1905 is, althans voor een deel, Hoornblazend meisje in berkenbos ontstaan, een doek van 109 x 90 cm. Het is onderdeel van de verzameling Roselius in de Bremer Böttcherstraße, waar op zaterdag 13 oktober één van de twee exposities zal worden geopend. Daar bevindt zich eveneens de houtskooltekening van twee trompet-blazende boerenmeisjes op een formaat van 41 x 28 cm, eveneens ontstaan rond 1905.
De tekening van 26,7 x 38,5 cm, voorstellende Muzikanten op een verhoging, gedeeltelijk uit 1898, is eigendom van de Kunsthalle in Bremen, waar zaterdag ook de onlangs door ons aangekondigde tentoonstelling wordt geopend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *