Twee keer binnen één etmaal
In de nacht van donderdag 24 op vrijdag 25 januari is op het themakanaal Geschiedenis TV de herhaling van een reportage uit 1977 te zien over de jaren, welke in Rusland voorafgingen aan de Oktoberrevolutie van 1917, en welke de afgelopen dagen reeds driemaal op hetzelfde kanaal is uitgezonden. De Nederlandse schrijver en slavist Karel van het Reve, die onder meer een jaar in Moskou correspondent is geweest voor het dagblad Het Parool, voorziet de authentieke beelden van toen in deze documentaire van een eigentijds commentaar.
Alleen al door zijn diepgaande studie van de Russische literatuur [1] — welke onvermijdelijk heeft geleid tot een uiteenzetting met tal van politieke gebeurtenissen in de geschiedenis van dat deel van Europa — is deze Van het Reve de geschikte persoon bij uitstek om zijn visie op het wel en wee in de bewuste periode te becommentariëren.
De film heeft een duur van ongeveer 50 minuten, begint om 00:36 uur en is tegen half twee in de nacht alweer achter de rug. Op vrijdag wordt dezelfde documentaire nogmaals uitgezonden op hetzelfde themakanaal, maar dan veel vroeger in de avond: tussen 20:36 uur en 21.29 uur.
_________
[1] De neerslag van die intensieve bestudering is te vinden in een bijzonder erudiet wetenschappelijk, maar tegelijkertijd uiterst leesbaar boek: Geschiedenis van de Russische literatuur — Van Vladimir de Heilige tot Anton Tsjechov. Dat meesterstaaltje is voor het eerst in september 1985 bij Van Oorschot verschenen.
_________
Foto: Karel van het Reve.