Op deze dag, in 1898…

Op deze dag, in 1898, werd Elisabeth, hertogin in Beieren, prinses van Beieren en koningin van Hongarije, door de Italiaanse anarchist Luigi Lucheni in Genève vermoord. Tegenwoordig staat zij bij velen nog bekend onder haar bijnaam Sisi, dankzij de gelijknamige (maar niet helemaal gelijkgespelde) en ongekend populaire filmtrilogie van Ernst Marischka uit de jaren vijftig.

Op deze dag, in 1898, werd Elisabeth, hertogin in Beieren, prinses van Beieren en koningin van Hongarije, door de Italiaanse anarchist Luigi Lucheni in Genève vermoord. Tegenwoordig staat zij bij velen nog bekend onder haar bijnaam Sisi, dankzij de gelijknamige (maar niet helemaal gelijkgespelde) en ongekend populaire filmtrilogie van Ernst Marischka uit de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Eén gedachte over “Op deze dag, in 1898…”

  1. Die aangelengde-honing-versies op het witte doek van gedeelten uit het leven van deze keizerin en manlief Franz Joseph worden nog dikwijls, vooral omtrent christelijke feestdagen en waarschijnlijk tot aan de Heilige Juttemis toe, via één of meer Europese televisiezenders herhaald. Hoofdrolspeelster Romy Schneider was niet al te lang na de roulatie van deel III ook niet meer zo gelukkig met haar deelname daarin, aangezien het haar had voorzien van het odium der mierzoete superkitsch, terwijl zij zelf liever in films van een heel wat hoger gehalte wenste op te treden. In Frankrijk is haar dat — ongetwijfeld mede als gevolg van haar relatie met Alain Delon — gelukt, en met succes, zowel in de optiek van het publiek, alsook volgens de kritiek, en dat in films, die in de bewuste periode vooral in arthouses werden vertoond.
    Deze in 1837 geboren Elisabeth is ook nog enige tijd als verloofde in beeld geweest voor lijpe Loetje, Ludwig II van Beieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *