Op het breukvlak van twee eeuwen

Omslag van 'Op het breukvlak van twee eeuwen' van Jan RomeinBegin 2006, toen ik een passende naam of motto voor dit weblog zocht, dacht ik in eerste instantie aan Op het breukvlak van twee eeuwen, naar het gelijknamige magnum opus van historicus Jan Romein (1893-1962). Het was immers dit nog steeds zeer lezenswaardige standaardwerk dat mijn interesse voor het fin de siècle in perspectief plaatste en de titel ervan dekte de lading van wat wij beoogden met dit log volledig. Ik blader nog regelmatig in zijn boek, en bewonder nog steeds zijn evenzeer brede als gedetailleerde visie op dit tijdvak.
Deze studie (met de ondertitel De westerse wereld rond 1900) van Jan Romein is vanaf vandaag integraal te lezen op DBNL (Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren). Ook vermeldenswaard is de plaatsing op dezelfde website van de volledige, nooit eerder gepubliceerde briefwisseling van kunstenaar en Tachtiger Willem Witsen met onder anderen Jacobus van Looy, Willem Kloos, Albert Verwey en Frederik van Eeden.

4 gedachten aan “Op het breukvlak van twee eeuwen”

  1. Had het lijstje al gezien. Wat me opvalt is dat er steeds meer niet-literaire en niet-taalkundige boeken op komen te staan. Zo staat ‘De Socialisten’ van Quack er nu ook op. Dat had ik net een half jaar geleden antiquarisch gekocht. 🙁

    Voordeel is, dat je zulke werken nu digitaal kunt doorzoeken.

  2. Ik blijf het alleen toch jammer vinden dat de DBNL, toch het literairhistorische paradepaardje op internet, zo slecht doorzoekbaar is. Ze moeten echt eens de structuur van de site op de schop nemen en het inmiddels gigantische aanbod wat overzichtelijker presenteren.

  3. Peter,
    Je kan een enkel boek bijvoorbeeld ook doorzoeken via Google gavanceerd. Men neme de geschoonde DBNL-url van dat boek, plaatst het daar en gooit er de zoekterm overheen. Fluitje van een cent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *