Paul Cézanne

Op zaterdag 22 juli, ’s middags tussen 16.05 en 16.30 uur zendt de Avro via Nederland 1 opnieuw een aflevering uit van Meesterlijke streken, een documentaireserie over Europese schilder- en beeldhouwkust. Deze keer staat de Franse schilder Paul Cézanne (1839-1906, geboren en overleden te Aix-en-Provence) centraal. […]

Zelfportret van Cézanne (circa 1878)Op zaterdag 22 juli, ’s middags tussen 16.05 en 16.30 uur zendt de Avro via Nederland 1 opnieuw een aflevering uit van Meesterlijke streken, een documentaireserie over Europese schilder- en beeldhouwkust. Deze keer staat de Franse schilder Paul Cézanne (1839-1906, geboren en overleden te Aix-en-Provence) centraal. Als 22-jarige kwam Cézanne naar Parijs om er de schilderijen van de oude meesters en die van zijn tijdgenoten te bestuderen. Door toedoen van collega Camille Pissarro (1831-1903) kwam hij bovendien in nadere aanraking met het impressionisme. Na een tussenperiode (1873-79) in Auvers-sur-Oise keerde hij terug naar zijn geboortestreek. In een teruggetrokken bestaan met veel innerlijke strijd en experimenteren slaagde Cézanne erin zelfs nog een stap verder te doen dan de impressionisten, waarmee hij één der meest vooraanstaande pioniers van de nieuwe schilderkunst werd. Hij liet de wat lossere omgang met beelden, zoals die door de impressionisten werd gehanteerd, achter zich en bekommerde zich met nadruk om de te gebruiken kleuren, waarbij de tekening zelf op het tweede plan geraakte. Cézanne heeft stillevens, landschappen en daarnaast personen(*) geschilderd, alle met een serieuze, zo niet ernstige, ondertoon.
Het zal niemand verbazen dat Paul Cézanne, evenals zo vele andere kunstenaars en denkers, tijdens zijn leven niet de erkenning kreeg die hij verdiende. Na zijn verscheiden begon zijn grote betekenis, in de kunsten algemeen en in de schilderkunst in het bijzonder, alom door te dringen.

Lees ook:  'De Cézanne à Picasso' in Musée d'Orsay

(*) Zie daartoe ons artikel 1895 – een jaar vol omwentelingen, op donderdag 13 juli.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *