Polderdecadentisme-oproep

Hier had een een stukje moeten staan over de roman De Berg der Pagoden (Bohn 1902) van Hans Steengracht (pseud. A.D. van der Gon Netscher, 1876-196?). Echter, geen antiquaar in Nederland kan mij het boek op het moment leveren. Hoewel het bijvoorbeeld wel in de Koninklijke Bibliotheek aanwezig is, is dit een van die zeldzame boeken die ik wil bezitten.
Echt héél zeldzaam is het op zichzelf niet; ik sprak onlangs een antiquaar die in zijn loopbaan dit boek al zo’n zes keer had verkocht. Wie van de trouwe lezers kan er mij aan helpen? Wie heeft er heel toevallig twee exemplaren in zijn bezit? Meer gegevens over de auteur zijn trouwens ook welkom. Alles wat ik weet heb ik uit een krantenstukje van ‘s-Gravensande dd. 20-2-’60 (ook een soort blog eigenlijk!), getiteld ‘Auteur van de eerste detective in onze literatuur’ (dank aan L.P. te A.). Van der Gon Netscher is in Indië geboren, heeft in Delft gestudeerd, waar hij meewerkte aan studententijdschrift In den nevel en zijn roman Het Eerste Principe (Versluys 1903; reeds in bezit) publiceerde. Vervolgens keerde hij terug naar Indië, om uiteindelijk ergens in de jaren zestig te sterven in Nederland. Da’s alles wat ik weet.
En dat zijn roman, hoewel ik ‘m niet heb gelezen, polder-decadentistisch is!

3 gedachten aan “Polderdecadentisme-oproep”

  1. ik weet niet veel, maar weet wel dat hij in 1957 is overleden omdat ik op zijn sterfbed zat als laatste. de detective heb ik gelezen. mijn moeder vertelde dat dit boek nooit is uitgegeven. hij is overigens blind geworden. heeft steno groot bedacht. dit is niet overgenomen men heeft voor steno klein gekozen. het zou kunnen dat ik ooit telefonisch contact heb gehad rond 1997, dus waarschijnlijk is veel informatie reeds achterhaald. ben mijn eerste levensjaren door mijn opa en oma opgevoed vandaar dat ik dit weet. vr. gr. edith

  2. De exacte datum van overlijden is 10 mei 1957 te Haarlem op 80 jarige leeftijd. Hij was getrouwd met Elvire Burgemeestre op 10 mei 1910 in Banjoewangi. Adriaan was in Ned.Indie Chef van de afdeling statistiek van het Hoofdbureau van de Dienst der In- en Uitvoerrechten en Accijnzen. Uit dit huwelijk zijn voor zover bekend geen kinderen geboren.
    Misschien is deze aanvulling voor u overbodig maar omdat ik hierover beschik meld ik het toch maar even.

  3. Beste Sander, ben je nog op zoek naar dit boek? Ik heb een exemplaar voor je als je wilt. Het is herbonden in saai linnen en een beetje roestvlekkig, maar het ís er, en het kost 25 euro.
    Hartelijke groet van

    Paul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *