Puccini’s minst bekende opera La Rondine zaterdag op vijf zenders tegelijk

De uitvoering in New Yorks Metropolitan Opera van Puccini’s minst gespeelde muziekdrama La Rondine is op zaterdagavond via één televisiestation en vier radiozenders gelijktijdig te volgen. […]

Operettetekst
Hoewel  de tekst voor La Rondine (De Zwaluw) van de twee librettisten — Alfred Maria Willner (1859-1929) en Heinz Reichert (1877-1940) — bedoeld was voor een operette, maar Giuseppe Adami (1878-1946) een nieuwe tekst op basis van die der beide anderen had geconstrueerd,  beschouwde Giacomo Puccini (1858-1924) het uiteindelijke resultaat in muziek veel liever als een lyrische opera. Dit werk in drie bedrijven is echter het minst vaak gespeelde muziekdrama van deze anderhalve eeuw geleden geboren Italiaanse componist van voornamelijk opera’s.
De première werd verzorgd in Monte Carlo, op 27 maart 1917, met onder anderen Tito Schipa (1889-1965). Drie jaar later werd er in de Wiener Volksoper een Duitse versie van voorgesteld in de vertaling van iemand met de in literaire en muzikale kringen zeer veel voorkomende familienaam Hoffmann.

Het verhaal
De handeling wordt geacht zich in de jaren twintig van de twintigste eeuw af te spelen. De bankier Rambaldo heeft een geliefde, Magda di Civry, die op haar beurt weer als een blok valt voor de student Ruggero, die het plan heeft opgevat om met haar te trouwen. Doch als bij Magda het besef doordringt dat de familie van Ruggero haar niet zal accepteren, neemt ze het besluit om naar Rambaldo terug te gaan. Het buffo-element — de komische rollen in het kader van dit stuk muziektheater — bestaat in het koppel dat wordt gevormd door de dichter Prunier, die een relatie heeft aangeknoopt met Lisette, het kamermeisje van Magda.

Matinee in New York
Op zaterdag 10 januari, op of omstreeks 19:00 uur, beginnen op vijf zenders in Europese landen, waaronder op Radio 4 de voorbereidende woorden voor een uitvoering van La Rondine, waartoe rechtstreeks zal worden overgeschakeld naar de Metr0politan Opera in New York waar dit Puccini- muziekdrama dan als Matinee zal worden gespeeld.
Koor en orkest van The Met staan onder leiding van Marco Armiliato. De belangrijkste rollen — zoals we die in de vorige alinea in de synoptische versie van het verhaal aan u hebben voorgesteld — zullen worden vertolkt door:
Samuel Ramey, bariton — bankier Rambaldo
Angela Georghiu, sopraan — Magda d Civry
Roberto Alagna, tenor — student Ruggero
Marius Brenciu, tenor — dichter Prunier
Lisette Oropeso, sopraan — Lisette, het kamermeisje van Magda di Civry.
Naast deze vijf zangstemmen treden er nog drie dames en drie heren als vocale solisten op.

Lees ook:  Luisa Miller van Verdi op WDR3

Avondvoorstelling in Europa
Als gevolg van het tijdverschil tussen New York en de Europese plaatsen van waaruit de uitzending zal plaatshebben — voor de BBC is dat 18:00 uur plaatselijke tijd, maar voor ons 19:00 uur — komen de radiovoorstellingen en die éne televisie-presentatie vroeg in de avond bij ons binnen.
Naast de voorstelling via Radio 4 in Nederland in het programma Opera Live van de NPS,  en de Britse BBC Radio 3 in het programma Opera on 3, wordt La Rondine tevens uitgezonden in het programma Scala van de Belgische radiozender Klara en ook nog via de Duitse radiozender NDR Kultur.
Tegelijkertijd schakelt de Frans-Duitse televisiezender Arte over naar New York voor hetzelfde spektakel. Deze zender meldt dat er tussen 19:55 uur en 20:15 uur een pauze zal worden ingelast.
Tenslotte nog een tip, die de redactie van de VPRO-Gids voor de Arte-kijkers heeft: in verband met het feit dat de geluidskwaliteit van de televisie nog steeds niet van de vereiste niveau is, wordt geadviseerd de geluidsontvangst op nul te zetten en tegelijkertijd de radio aan te zetten op die zender met de beste kwaliteit. Dan kunt u zelf ook nog het gewenste niveau instellen.
____________
Afbeeldingen

1. Bariton Samuel Ramey in de rol van de rijke bankier Rambaldo.
2. De student Ruggero krijgt gestalte in de tenor Roberto Alagna, en Magda di Civry is hier toevertrouwd aan de sopraan Angela Georghiu.
3. De sopraan Lisette Oropesa in de rol van het kamermeisje Lisette, hier met haar geliefde, de dichter Prunier, uitgebeeld door de tenor Marius Brenciu.
Alle drie foto’s zijn van Ken Howard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *