Ravel en Mahler door een jubilerend Orchestre National de Lille

Dirigent en oprichter van het Orchestre National de Lille, Jean-Claude Casadesus, samen met zijn ensemble in januari 2006Opnamen uit januari 2006
Zondagavond tussen 19:00 uur en 19:45 uur kunt u, op de Duits-Franse cultuurzender ARTE, oorgetuige en ook ooggetuige zijn van twee composities, die als succesnummers gelden van het Orchestre National de Lille, en die in januari 2006 voor de camera werden uitgevoerd ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan van dit ensemble. Dat heeft in die drie decennia, althans volgens de promotoren, een plaats tussen de belangrijkste orkesten van Frankrijk weten te veroveren. Oprichter in 1976, en tevens dirigent van het eerste uur, is Jean-Claude Casadesus, die we te zien krijgen met twee van de succesnummers van deze muziekgroep, en die in het kader van dit programma binnen die drie kwartier kunnen worden voorgesteld. Deze werken stammen beide uit de periode die onze speciale belangsteling heeft: rond 1900.

Ravel en Mahler
Eerst wordt de met orkestkoloriet overladen Tweede Suite uit Daphnis en Chloë van Maurice Ravel (1875-1937) uitgevoerd, een werk dat werd geschreven tussen 1909 en 1912. Dan volgt het Adagio in Fis ‘uit’ de Tiende Symfonie van Gustav Mahler (1860-1911). Dat Adagio is het enige deel van die symfonie dat door de componist zelf is gerealiseerd in 1909/10, in een periode dat hij al heel zwaar met gezondheidsproblemen te kampen had. Terecht wordt dit werk dan ook wel als Mahlers Onvoltooide bestempeld. Anderen hebben in de loop van de twintigste eeuw versies gerealiseerd die tot een complete, vierdelige symfonie hebben geleid. (Maar daarover op een passend moment meer in deze kolommen.)
Het concert dat op zondagavond te zien en te horen valt, zal, eveneens op Arte, in de eerste helft van november nog drie maal worden herhaald, en wel op vrijdag 2 november, donderdag 8 november en op woensdag 14 november, alle drie keer ’s ochtends om 08:00 uur.
________
Afbeelding: Dirigent en oprichter van het Orchestre National de Lille, Jean-Claude Casadesus, samen met zijn ensemble in januari 2006.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *