Twee korte opera’s uit de eerste jaren van de twintigste eeuw

Thans net een eeuw oud
Umberto Menotti Maria Giordano, de componist van 'Marcella' Aanstaande zaterdag, 1 maart, ’s avonds vanaf 20:00 uur, presenteert de Belgische, Nederlandstalige radiozender Klara in het programma Scala — dat deze avond uit twee afdelingen bestaat — eerst twee korte opera’s en daarna nog zeven instrumentale composities. De beide stukken muziektheater zijn beide net honderd jaar oud. Als eerste wordt de korte opera Marcella uit 1907, van Umberto Giordano (1867-1948) uitgevoerd, die we in deze ruimte al eens aan u hebben voorgesteld in verband met zijn veel bekendere, langere muziekdrama Andrea Chenier, dat als enige van zijn werken echt repertoire heeft gehouden.
Daarna kunt u luisteren naar Amica, een kort muziekdramatische compositie uit 1905, van Pietro Mascagni (1863-1945), die het lot van bekendheid-door-slechts-één-werk met zijn heel directe tijdgenoot Giordano deelde. Zijn andere veertien werken voor de bühne worden ook nooit uit de kast gehaald. Behalve dan die ene keer, waarbij opnamen werden gemaakt, die u deze avond kunt beluisteren.

Nieuwe versies
Van Marcella wordt dezer dagen op Marktplaats een klavieruittreksel van 144 bladzijden aangeboden door iemand uit Limburg voor de prijs van € 10,99. Of diegene de kans schoon ziet deze muziek te slijten nu in België dit ondergesneeuwde muziekdrama wordt voorgesteld, maar de ware operaliefhebber, die graag iets tastbaars heeft naast de geluiden die uit de luidsprekers klinken, zal blij zijn dat die mogelijkheid er is. Helemaal zwart/wit kun je zoiets ook niet altijd stellen.
Marcella vinden we in de lexicografische werken ook alleen maar vermeld in de opsomming van het oeuvre van de componist in kwestie, en dat geldt even zeer voor Amica van Mascagni. Direct bij de première in Monte Carlo op 16 maart Poster voor Mascagni’s opera Amica1905 viel het werk als een baksteen, ook al werden de vocale prestaties van de beide hoofdrolspelers, de Amerikaanse mezzosopraan Geraldine Farrar (1882-1967) en de Franse bariton Maurice Renaud (1861-1933) hoog ingeschat.

Lees ook:  Opera Andrea Chenier in Klara's programma Scala

Zesmaal Amica in oktober te Rome
Het libretto voor Amica was van Paul Berel (1850-1925), die onder zijn burgerlijke naam Paul de Choudens ook uitgever was, onder meer van ditzelfde tekstboekje, hetwelk thans ook via het internet te bestellen valt voor € 17,—. De omvang daarvan bedraagt echter slechts 30 pagina’s.
Het Teatro dell’Opera te Rome zal in oktober van dit jaar zes dagen achtereen dit muziekdrama in twee bedrijven van Pietro Mascagni opnieuw uitvoeren. Dat betreft een coproductie met de Opera van Monte Carlo en het Teatro Carlo Goldoni te Livorno.
De versie van die beide opera’s welke aanstaande zaterdag via Klara-radio te beluisteren is, zal worden uitgevoerd door het Slovaaks Koor Bratislava en een Italiaans gelegenheidsorkest onder leiding van Manilo Benzi, met medewerking van solisten.
____________
Afbeeldingen
1. Umberto Menotti Maria Giordano, de componist van Marcella.
2. Poster voor Mascagni’s opera Amica.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *