Tweemaal Wagners Götterdämmerung gelijktijdig in de ether

Wagner-buste ter nagedachtenis in zijn sterfplaats (1883) VenetiëAls dat maar goed gaat
Wat denkt u: kunnen we dat hebben, als mensheid, bedoel ik, tweemaal Richard Wagners slotdeel van de tetralogie — “Nee”, zeggen sommigen: “Trilogie met een Avond Vooraf.” — Der Ring des Nibelungen. Dat die goden van de meester van Bayreuth heel wat in hun ransel meedragen als het erom gaat flink veel Donner und Blitze over het klootjesvolk èn de wat meer hooggeplaatsten te kunnen uitstorten als een soort van Alternatieve Heilige Geest van de Groene Heuvel, is een bekend gegeven, maar twee verschillende versies via drie verschillende luisterprogramma’s in onze ether zou wel eens wat veel kunnen zijn. Als u echter radio via de kabel ontvangt, kunt u, voorzover ik dat heb begrepen, niet via één en dezelfde draad deze programma’s tegelijkertijd in uw woonst laten schallen. Echter: ook ik ben, hoe ongeloofwaardig dit wellicht moge overkomen, bekend met het verschijnsel portabele radio, transistorluistertoestel en wat dies meer zij, voorzover het daarbij dan niet gaat om één en hetzelfde met verschillende, voor de leek zo verwarrende, benamingen.
Voor meer informatie over deze Wagner-materie verwijzen we graag naar datgene wat we in kort bestek in dit culturele medium den volke kond gedaan hebben op zaterdag 17 maart van dit jaar.

Albert Hall, London
Deze zondag, 12 augustus 2007, wordt Götterdämmerung uitgevoerd in het kader van de BBC Proms. Het is alweer het negenendertigste Prom-concert van dit seizoen. Dit concert begint om 17:00 uur en duurt tot ongeveer 23:20 uur. Er zijn twee pauzes: de eerste tussen 19:05 en 20:05 en de tweede van 21:20 tot 21:50 uur. Dan heeft u de gelegenheid voor eenDirigent Christian Thielemann. Foto van de Münchner Philharmoniker klassieke Engelse Tea of zulks wat. Het gaat in dit geval dan ook, vanzelfsprekend, om een concertante uitvoering, met medewerking van de BBC Singers en het BBC Symphony Chrous, alsmede het BBC Symphony Orchestra, onder leiding van Donald Runnicles van de San Francisco Opera. De namen van de solisten kunt u direct onder deze link vinden:

Lees ook:  Prokofjevs Oorlog en vrede weer op Mezzo-tv

Rechstreeks vanuit Bayreuth
De Bayreuther versie van dit jaar wordt, eveneens op zondag 2 augustus, rechtstreeks de ether ingezonden en is vanaf 18:30 uur te beluisteren op in ieder geval twee radiozenders: NDR Kultur en WDR 3. De Nederlandse radio doet hier, evenmin als in Londen, mee aan het gebeuren.
Koor en orkest van de Bayreuther Festspiele zullen zondag worden gedirigeerd door Christian Thielemann. Voor de dertien solisten verwijzen we u naar de gegevens van NDR Kultur die u kunt vinden onder deze link.
___________
Afbeeldingen
1. Wagner-buste ter nagedachtenis in zijn sterfplaats (1883) Venetië.
2. Dirigent Christian Thielemann. Foto van de Münchner Philharmoniker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *