Van en over het begin van het einde van rond 1900

Dames, heren ook, u bent niet gek en merkte natuurlijk ook dat de laatste 1-2 jaar de toon hier steeds cynischer, op het aggresieve af, werd. Kan kloppen, of beter gezegd, klopt. De reden is dat we steeds minder tijd en zin hebben gekregen om stukjes te schrijven, stukjes die toch wel erg, weliswaar wetenschappelijk verantwoorde, uit de hand gelopen grappen waren. Aldus: we gooien de rond1900-toko tot nader orde dicht. Werkelijk, die ‘decadentie’ en dat romannetjes lezen komt me de keel uit. Houd nota bene van het volstrekt tegenovergestelde, zwemmen, skaten, het sociale leven, rock’n’roll, en de zeeën van tijd die het kost, voor nop, kan het simpelweg niet meer opbrengen. Los daarvan is er een even belangrijke reden: rond1900 en alles daarnaast kost me teveel tijd, tijd die ik hard nodig heb om mijn biografie (proefschrift) over kunstenaar Carel de Nerée af te maken. Wellicht komt daar nog een sporadisch artikel uit voort maar in principe is de toko dus gesloten en bezoek alleen op afspraak. Het was me een verfijnd genoegen de laatste tien jaar, maar in de ware decadente traditie trekken we ons bij deze voortijdig terug. Niet uit het leven, maar juist in het leven. Hoogachtend, uw voormalig ‘studeerkamerdecadent’.

7 gedachten aan “Van en over het begin van het einde van rond 1900”

 1. Wat jammer Sander, ik lees je ‘stukjes’ altijd met veel plezier. Hopelijk ga je wel door op Facebook, het meest decadente en zelfgerichte medium van deze tijd?

  Succes met je proefschrift over Carel de Nerée. Tegen die tijd verwachten we natuurlijk wel weer een offensief aan wetenswaardige ‘stukjes’…

  En dank voor alle mooie verhalen in de afgelopen jaren!

 2. dank voor de vriendelijke woorden! vind het ook jammer, maar het moet even, was de lol echt helemaal kwijt, maar die komt hopelijk door afstand, al dan niet in gewijzigde vorm, beetje uitgeliteratuurd dus, wellicht meer beeldende vorm, tzt terug. ja hoor, blijf wel een beetje fb-en als iets moois zie maar focus dus op de nerée. dat deed ik al natuurlijk, maar moet even doorstomen.

 3. Ha Marc, Dank voor de waarderende woorden. Het gemis is nodig om elders een immense aanvulling te maken, zogezegd, dus despereert niet!

 4. Wat krijgen we nou? Sta ik hier potdorie voor een gesloten deur!

  Maar begrijpen doe ik het maar al te goed. Dit werk vreet reusachtig veel tijd, vroeg of laat begint het aan je sociale leven te knagen wanneer je niet oppast. Zei de ervaringsdeskundige.
  Intussen zie ik uit naar je biografie van de Nerée. Misschien dat je daarmee nog wel sneller klaar bent dan ik met die van Victor van Vriesland.

  Dank!

 5. Beste Sander, ik kan je besluit alleen maar respecteren.Trouw zijn aan jezelf is een belangrijke levenskwaliteit. Dank voor alles wat er was, en wat op deze plek hopelijk nog even blijft voor bestaan. Succes met je andere passies! jalF

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *