Vanuit de New Yorkse Metropolitan Opera — Andrea Chénier

Rechtstreeks meeluisteren
Zaterdagavond wordt zowel via de Nederlandse radiozender Radio 4 in de reeks NPS Opera live (onder verantwoordelijkheid van de NPS zelf), alsook door de klassieke Duitse radiozender WDR 3 in de reeks Bühne: Radio en daarnaast nog door BBC Radio 3 in het programma Opera on 3 een rechtstreekse uitvoering gepresenteerd van Giordano’s Andrea Chénier uit 1896 [*]. Zoals gebruikelijk begint het NPS-programma eerder, om 19:02 uur, en eindigt het eveneens op een ander tijdstip dan de twee genoemde buitenlandse radiozenders. Men kan er echter van uit gaan dat de rechtstreekse uitzending vanuit de Metropolitan Opera in New York om 19:30 uur zal beginnen. Het betreft een New Yorkse Matinee, en die begint om 01:30 uur plaatselijke tijd.


De rol van de dichter Andrea Chénier zal worden gezongen door de tenor Ben Heppner; de aristocrate Maddalena di Cogny moet haar weg naar de toehoorders vinden via de sopraan van Voleta Urmana; de figuur van Carlo Gérard, aanvankelijkScène uit Andrea Chénier in de versie van de New Yorkse Metropolitan Opera bediende in arstocratischen huize, maar tijdens de Franse revolutie opgeklommen tot een positie met invloed, krijgt gestalte in de bariton Mark Delavan. Nog drie, zij het minder belangrijke, solorollen zijn weggelegd voor een mezzo-sopraan, die de rol van Maddalena’s kamenier Bersi mag presenteren; Andrea Chéniers vriend en medestrijder Roucher — die in werkelijkheid, anders dan in deze opera, samen met hem onder de guillotine eindigde — zal worden vertolkt door een bassolist, en tenslotte is er nog de spion van Gérard, genaamd L’incroyable, die door een eveneens solistisch optredende tenor zal worden vertolkt. Koor en orkest van de Metropolitan Opera New York zullen worden gedirigeerd door Marco Amillato.
De eerste keer dat Andrea Chénier door de Metropolitan Opera van New York werd opgevoerd, was op 1 maart 1921 in Philadelpa (!). De Amerikaanse première was echter wel in New York — in hetzelfde jaar als de allereerste uitvoering, die op 28 maart 1896 in de Milanese Scala was gegeven — op 13 november in de Academy of Music.

*****

[*] Zie voor alle nadere gegevens over de inhoud van dit muziekdrama, en voor historisch juiste informatie omtrent de dichter André Chenier, ons artikel — naar aanleiding van111 jaar Andrea Chénier — op woensdag 28 maart.

*****

Afbeelding
Scène uit Andrea Chénier in de versie van de New Yorkse Metropolitan Opera.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *