Veel films naar fin de siècle-literatuur dezer dagen op de beeldbuis

Van Oscar Wilde tot en met Arthur Schnitzler
Salome (ook wel Judith II), zoals in 1909 gezien door Gustav Klimt (1862-1918) De komende dagen kan men, als men dat zou willen, diverse films op enkele verschillende televisiezenders bekijken, die zijn gebaseerd op fin de siècle literatuur. We hebben hier al gewezen op een glansrol van Jeanne Moreau in Het dagboek van een kamermeisje naar aanleiding van een boek van Octave Mirbeau uit 1900, en morgen gaan we nog uitgebreid in op de tweede verfilming in de geschiedenis van het tragische toneelstuk Salome van Oscar Wilde, en als het even kan, komt eventueel ook nog de reuzenflop uit 1999 met het toenmalige gelikte koppel Kidman/Cruise alhier aan bod, aangezien de Amerikaanse regisseur Stanley Kubrick als uitgangspunt de Traumnovelle van de Oostenrijkse schrijver Arthur Schnitzler daarvoor heeft genomen. Dat is een verhaal dat hij in 1907 reeds had geconcipieerd, dus in het Wenen van de vele, soms niet bij te houden, omwentelingen in de sfeer van alle kunsten en de cultuur in alle denkbare geledingen.

Gedenkwaardige dag
Zondag 27 januari wordt niet de verjaardag van Kaiser Wilhelm II of Wolfgang Amadeus Mozart herdacht, maar wel de Standbeeld te Stockholm van Astrid Lindgren, beroemdste aller jeugdschrijfstersbevrijding van het concentratiekamp Auschwitz-Birkeau door het Rode Leger (maar daarover heb ik elders één en ander uit de doeken gedaan). Wel wordt in de middag de film De Gebroeders Leeuwenhart uit 1977 van de Zweedse regisseur Olle Helborn, via Nederland 3, tussen 15:00 uur en 16:40 uur uitgezonden. Het verhaal ontspint zich aan het begin van de 20ste eeuw in Zweden. De geschiedenis is afkomstig uit de koker van de beroemdste aller jeugdauteurs: Astrid Lindgren (1907-2002), al was niet iedereen even gecharmeerd van de gedachte dat het onderhavige verhaal zo geschikt voor jeugdige kijkers zou zijn.

Lees ook:  Over twee onbekende foto's van een legendarische uitgever van rond 1900

The time machine
De door reclame onderbroken, want via de commerciële zender Veronica op de buis gebrachte, en daardoor alleen al veelHerbert George Wells minder aantrekkelijke rolprent The time machine, naar het beroemde science fiction verhaal uit 1895 van Herbert George Wells (1866-1946) is zondagavond via de genoemde zendgemachtigde te volgen tussen half acht en half tien. Het betreft hier een Amerikaanse productie uit 2002 van Simon Wells, met onder anderen Jeremy Irons. Het werd door de producenten zelf als een lumineus idee beschouwd, Simon Wells uit te nodigen, het boek van zijn betovergrootvader in beelden om te zetten. Volgens sommige kenners bleek de regisseur echter niet in staat om de touwtjes in handen te houden waar het de speciale effecten betreft, en kennelijk had hij al evenmin enig gezag over de lukraak handelende acteur Guy Pierce, die de protagonist van Wells (supersenior, zeg maar) wordt geacht uit te beelden.
____________
Afbeeldingen
1. Salome (ook wel Judith II), zoals in 1909 gezien door Gustav Klimt (1862-1918).
2. Standbeeld te Stockholm van Astrid Lindgren, beroemdste aller jeugdschrijfsters.
3. Herbert George Wells.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *