~ Persbericht ~
Zoals heden ten dage van jihadistisch en rechts-extremistisch
terrorisme, hing in het fin de siècle voortdurend de dreiging van gewelddadig anarchisme in de lucht.
In de roman De dromers (1900) beschrijft Maurits Wagenvoort de wederwaardigheden en het gevoelsleven van Hugo de Vos, een jonge socialist die om een gevangenisstraf in Nederland te ontlopen de wijk heeft genomen naar Parijs. Door de omgang met allerlei kleurrijke en idealistische figuren en door de armoede en onrechtvaardigheid die hij om zich heen ziet, radicaliseert hij geleidelijk tot het anarchisme en pleegt een terroristische daad.
Wagenvoort was een van Couperus’ beste vrienden en De dromers een van diens lievelingsromans. Het was een in zijn tijd veelbesproken werk en bijzonder populair onder anarchisten. De roman zou een kleine klassieker uit de Nederlandse literatuur kunnen zijn maar is volstrekt ‘vergeten’. De Parijse setting, aangekleed met anarchisme, moderne kunst, mystiek, occultisme en decadentie maken het een buitengewoon levendige roman die eenieder met interesse in Couperus, politieke geschiedenis en cultuurhistorie zal boeien.
De dromers is het vierde deel in de reeks Rondom Couperus, waarin door Couperus bewonderde, beïnvloede of anderszins verwante literaire teksten van rond 1900 zullen worden uitgegeven. De reeks wordt verzorgd door fin de siècle-kenner Sander Bink van rond1900.nl.
Maurits Wagenvoort De dromers. Astoria Uitgeverij, ISBN 9789491618604 HIER te bestellen.
Een aanwinst! Aanvankelijk nogal cliché met de zieke jongeman, omgeven door zorgzame vrouwen en een op afstand gemiste moeder. De gesprekken met de twee oudere heren zijn niet erg levendig, maar noodzakelijk als inleiding tot het spannendste deel: de voorbereiding en uitvoering van de moord.
Wat zou Couperus in de roman hebben aangetrokken?