~~Persbericht~~
Museum Panorama Mesdag en het
Noord-Veluws Museum Nunspeet
presenteren [in 2022, red.] twee elkaar aanvullende overzichtstentoonstellingen over Suze Robertson (1855-1922). In 2022 is het 100 jaar geleden dat deze belangrijke kunstenaar is overleden. Het is voor het eerst sinds 40 jaar dat er zoveel van haar tekeningen en schilderijen bij elkaar te zien zullen zijn.
Grootschalig onderzoek
Ondanks Robertsons belang voor de Nederlandse kunstwereld, zijn veel essentiële vragen omtrent haar werk en leven onbeantwoord gebleven. Haar oeuvre werd niet eerder in kaart gebracht en ook is nog niet duidelijk waarom Robertson voornamelijk vrouwen schilderde. Een ander facet dat nader onderzoek behoeft, is de positie die Robertson innam binnen de kunstwereld van haar tijd. Wat betekende het voor haar plaats in de kunsthistorische canon dat zij in haar tijd voornamelijk beoordeeld werd door mannelijke critici? Behoeft die mannelijke blik nuance? In een uniek, grootschalig onderzoek nemen de twee musea bovenstaande vragen onder de loep.
Minke Schat (Museum Panorama Mesdag) en Erik Stotijn (Noord-Veluws Museum), directeuren van beide musea: “Ondanks de zorgelijke tijden waarin we ons bevinden moeten we als particuliere musea ook ambities blijven nastreven voor de toekomst. Dit is een unieke kans om gezamenlijk een belangrijke stap verder te kunnen zetten in het kunstdiscours”.
Familiearchief ontsloten
In aanloop naar de duo-tentoonstelling wordt Robertsons oeuvre geïnventariseerd en wordt er onderzoek gedaan naar haar werkwijze en schildertechniek. De musea zijn dankbaar voor de medewerking van de erven Robertson. Zij krijgen hierdoor bij hoge uitzondering toegang tot het hiervoor gesloten familiearchief met Robertsons egodocumenten; een bijzonder kans om de kunstenaar zelf aan het woord te laten. De onderzoeksresultaten verschijnen in een uitgebreide publicatie.
Speciale band
Het Noord-Veluws Museum Nunspeet en museum Panorama Mesdag, beide particuliere instellingen, hebben een speciale band met (het werk van) Suze Robertson. De omgeving van Nunspeet vormde een belangrijke inspiratiebron voor Robertson en de oprichters van Panorama Mesdag, Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag-van Houten, verzamelden haar werk. Daarbij behoorden Robertson en Mesdag-van Houten tot de weinige professionele vrouwelijke kunstenaars van hun tijd.
Oproep
Voor het onderzoek zijn wij op zoek naar werken van Suze Robertson.
Heeft u werk van haar in bezit, dan kunt u contact opnemen met Suzanne Veldink, hoofd museale zaken museum Panorama Mesdag via: musealezaken@panorama-mesdag.nl