Oscar Wilde: het portret van Dorian Gray in een Nederlands paperbackje

Hoewel het fenomeen bibliotheek van een overledene mij niet vreemd is en het ‘wegwerken’ daarvan evenmin, verbaas je je altijd weer wat je zoal kan tegenkomen in de boekerij van mensen die je goed gekend hebt. Afgezien van al datgene wat je weet dat er zal zijn, kom je steeds weer boeken tegen die je er nooit zou hebben verwacht en stel je vast dat andere boeken ontbreken, waarvan je beslist had gemeend die te zullen aantreffen. Het blijft een verrassende bezigheid. […]

Uitzoeken
Een goede week ben ik nu bezig met het ‘afhandelen’ van de boekerij van een overleden oude vriend. Een deel is reeds — een ander gedeelte wordt gedurende de beide komende weken — onderdeel van mijn eigen bibliotheek. Verhuisdozen vol met oninteressants heb ik aan een kringloopwinkel gegeven en verder heb ik  bekenden en buren van de overledene — die deels overeenkomen met mijn buren, respectievelijk bekenden — in de terzijde gelegde boeken laten meedelen.
Naast vakliteratuur — van de man die inmiddels afscheid van de wereld heeft genomen — welke eveneens deels met de mijne overeenkomt, heb ik nog diverse aanvullingen — in totaal meer dan duizend delen — voor de eigen boekenkasten kunnen selecteren. Aan Nederlandse belletrie was aardig wat minder voorhanden dan van internationale, zoals van Franse, Duitse, Russische en Engelse schrijvers.

Rond 1900
Ook tal van naslagwerken, die nog niet in mijn bezit waren, verhuizen naar planken in mijn boekenkasten. Daaronder ook een en ander aan letteren, plaatwerken, beeldende kunsten en boeken uit diverse wetenschappen rond 1900.
Vanochtend kwam ik de hiernaast afgebeelde uitgave van het portret van Dorian Gray tegen, vertaald door Mevrouw Louis Couperus, uitgegeven als paperbackje  in de Mimosa-reeks van uitgeverij Leiter-Nypels in Maastricht.
Hoewel er geen jaartal in het boek staat, moet dit ongeveer een halve eeuw geleden zijn uitgegeven.
In de eerste helft van de jaren zestig van de vorige eeuw had ik het zelf af en toe te koop voor de somma van 98 cent, maar het is inmiddels zeker veertig jaar geleden dat ik het voor het laatst heb gezien. De naam van de ontwerper van de omslagtekening wordt binnenin het boekje al evenmin vermeld, maar de aparte initialen boven het rechteroor van de protagonist op de voorzijde van het boekje kunnen wellicht een indicatie bieden.
Er zal voor de lezers — die geïnteresseerd zijn in de naam van degene die zich de moeite heeft getroost die tekening te maken en van een monogram te voorzien — een loep aan te pas moeten komen. Vergroten van de afbeelding van alleen dat monogram was niet mogelijk zonder ernstig kwaliteitsverlies.
____________
Afbeelding:
Voorzijde van de Mimosa-pocket met Oscar Wilde’s portret van Dorian Gray.

7 gedachten aan “Oscar Wilde: het portret van Dorian Gray in een Nederlands paperbackje”

 1. Ik geloof je, maar kan het me niet voorstellen. Heb hem bv zeker bij antiq. Schuhmacher in handen gehad en daar werden uitsluitend doubletten verkocht en zal er dus allicht wel een ex. [aan Eekhof, neem ik aan] verkocht zijn

 2. Helaas: ik heb geen notie. Hoewel het op zich niets hoeft te zeggen dat je een bepaald boek veertig jaar niet hebt gezien, is er in dit specifieke geval — tot dusverre — voor mij sprake van een eenmalige ‘herhaling’. Maar vanzelfsprekend moet ergens op een boekenmarkt ooit een exemplaar te vinden zijn; de oplage bedroeg zeker enkele duizenden stuks.
  Misschien dat andere lezers ook oplettend willen zijn als ze op een markt of braderie met boeken komen.

 3. Geachte Meneer Wallisch

  Ik heb inmiddels goed gezocht maar niet gevonden naar dit boek.
  Mijn vader vraagd of u een orginele copie van de cover van dit boek zou willen maken uiteraard betalen wij dit.
  Ik vermeld mijn email adres zodat u contact op kan nemen alvast bedankt.
  natascha_thone@live.nl

 4. Wat leuk dat u dit boek op uw weblog geplaatst heeft! Ik heb dit boek meegenomen uit de boekenkast van mijn ouders, omdat het omslag me al vanaf mijn jeugd (jaren 60) fascineerde. Er is verder niets over dit boek te vinden op internet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *