C.L.G. Veldt: een causerie over een uitgever uit het fin de siècle

Uit de Mokumse tweedehandsboekenstroom waar wij vrijwel dagelijks doorheen zwemmen, visten wij De misdadigers in de kunst door Enrico Ferri: ‘Naar den oorspronkelijken tekst en de laatste fransche vertaling van Eugène Laurent bewerkt door Henry Eshuis.’  Dit boekje verscheen in 1905 te Amsterdam bij de uitgever Veldt, en bevat genoeg stof voor diverse stukjes op … Lees verder “C.L.G. Veldt: een causerie over een uitgever uit het fin de siècle”

Curieuse! als literaire bron voor Rôdeurs van Jan Toorop?

In zijn Romantic Agony merkt Mario Praz over Joséphin Péladans romancyclus La Décadence latine (1884-1925) op dat ‘wie zin heeft en geduld, in dat werk een overvloed van min of meer monsterlijke bloemen van den Boze [kan] plukken’. Zin hebben wij wel, en geduld ook, maar het punt is dat ook in deze internettijden het … Lees verder Curieuse! als literaire bron voor Rôdeurs van Jan Toorop?”

Clubheld

22 maart 2015 – ‘Wij schrijven ontuchtig, wij leven kuis.’ Het adagium van elke studeerkamerdecadent. Sport is gezond en als je dat nog combineert met een enorme toewijding aan Henri van Booven is dat natuurlijk helemaal in orde. Leo van Herwijnen –  de initiator van de Henri van Booven Conference Room – is genomineerd voor … Lees verder “Clubheld”

Louis Couperus Museum zoekt vrijwilligers

21 maart 2015 – Het Louis Couperus Museum zoekt vrijwilligers! Het gaat voornamelijk om het ontvangen van bezoekers en helpen bij ontvangsten. Enige affiniteit met of belangstelling voor de grote schrijver Louis Couperus is gewenst. Diepgaande kennis van zijn werk is niet noodzakelijk. De gewenste inzet is twee a drie middagen per maand.Wanneer u belangstelling hebt … Lees verder “Louis Couperus Museum zoekt vrijwilligers”

Oscar Wilde Veiling

All art is quite useless, en het kopen en verkopen van boeken en parafernalia al helemaal. Desondanks is er veel aardigs en interessants op de Catawiki Oscar Wilde Themaveiling: Berichten uit het hiernamaals van de Ierse dandy, enkele van de alleereerste Nederlandse vertalingen, een decadente roman ex bibliothecae John Fowles, gesigneerde Van Boovens, vroege beperkte … Lees verder “Oscar Wilde Veiling”

Over een exlibris door Carel de Nerée

Onze eigen huiskamerdecadent Sander Bink schreef voor het tijdschrift Grafiekwereld (voorheen Exlibriswereld) over een exlibris van Carel de Nerée tot Babberich: ‘Het laat zien een typisch art nouveau-achtig “zwevend” gezichtje met linksboven het familiewapen, met daarin een afbeelding van Nereus, een verwijzing naar zijn naam.’ Niet alleen het exlibris in kwestie, niet alleen het artikel van de De Nerée-biograaf in … Lees verder “Over een exlibris door Carel de Nerée”

Beardsley in de Maasbode: Kees Roovers (2)

Et voilà! Soms hoor je niks, soms hoor je van alles. Enkele dagen na onze Kees Roovers-oproep meldden zich reeds (kennissen van) de nazaten. Zij blijken zowaar en inderdaad nog werken van hun grootvader te hebben. Dat wordt nog nader op- en uitgezocht. Al wel kregen wij digitale kopieën van een uitgebreid artikel van Pieter Koomen … Lees verder “Beardsley in de Maasbode: Kees Roovers (2)”