// artikel

Maatschappij & wetenschap

De dochter van een Gazan

Omslag van 'De dochter van een Gazan'Bij uitgeverij Bert Bakker verscheen het boek De dochter van een Gazan. Carry van Bruggen en de Nederlandse samenleving 1900-1930 (€ 19,95) van NIOD-onderzoekster Madelon de Keizer. Met de joodse schrijfster Carry van Bruggen (1881-1932) als gids beschrijft de auteur de verhouding tussen joden en niet-joden in de Nederlandse samenleving van de eerste drie decennia van de twintigste eeuw. Dit onderwerp is in de Nederlandse geschiedschrijving nog nauwelijks onderzocht.
Centraal in Van Bruggens omvangrijke essayistische en literaire werk staat de betekenis van de joodse identiteit. Haar verhalen en romans getuigen van scherp inzicht in het Nederlandse antisemitisme. Op het zionisme en op de betekenis van de Eerste Wereldoorlog voor de Europese cultuur en voor het jodendom etaleerde deze ‘denkende vrouw’ een eigen visie.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reacties

(Nog) geen reacties op “De dochter van een Gazan”

Reageer

Foto van de dag