1908 (2) Cassell’s Magazine publiceert karikatuur van Churchill

Winston Churchill, zoals gezien door H.G. BartholomewHarry Guy Bartholomew werd — hoogstwaarschijnlijk [1] — in 1884 geboren. Hij was de zoon van een kantoorbediende. Direct na zijn basisopleiding bezocht hij de Slade School of Art. Zijn eerste aanstelling als cartoontekenaar kreeg hij in 1904 toen de Daily Mirror werd gelanceerd. Aanvankelijk was hij assistent van de redacteur Kunsten, maar hij wist snel op te klimmen binben de rangen van dit medium, en zo was hij op zijn vijfentwintigste reeds één van de directeuren van die krant.
In 1908 heeft hij in ieder geval nog wel voor Cassell’s Magazine zes karikaturen gemaakt, die zijn opgenomen in een artikel over dit fenomeen, van de hand van Mostyn T. Piggott, met de titel A Chat about Caricature.
Naast dirigent Hans Richter — die we later in Bartholomews visie aan u zullen openbaren — zijn in dat artikel de Koning, de Prince of Wales, de right honourable A.J. Balfour — member of Parliament, gevolgd door Winston Churchill, in dezelfde functie, om te besluiten met Admiral Lord Charles Beresford.
De visie van H.G. Bartholomew op Churchill is afgedrukt in de tweede helft van de jaargang 1907/08 in Cassell’s Magazine, beginnend met de maand juni, en daarom is het gezien de paginering, hoogstwaarschijnlijk in het augustusnummer van 1908.

Lees ook:  Over A.H. Bakker Korff en De Ware Jacob

__________

[1] Enkele van de biografische schetsen met betrekking tot H.G. Bartholomew noemen 1878 als geboortejaar, melden verder eveneens zijn toetreding tot de Mirror in 1904, en besluiten het geheel, of alleen de eerste alinea, als het om een wat langer betoog gaat, met de mededeling dat hij al snel daarna hogerop kwam en reeds op zijn vijfentwintigste één van de directeuren van dat instituut was geworden. Aangezien dat, om het voorzichtig uit te drukken, zonder wereldschokkende magie niet mogelijk was, omdat hij op zijn zesentwintigste bij die krant kwam, gaan we er maar van uit dat het genoemde geboortejaar in andere biografische schetsen wel juist is: 1884.
__________
Afbeelding
Winston Churchill, zoals gezien door H.G. Bartholomew.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *